Slutförvarsplanen: Sex mil underjordiska tunnlar

Sex mil tunnlar med plats för 6 000 kopparkapslar med farligt använt kärnbränsle. Det är vad SKB vill bygga i Forsmark.

Slutförvaret kommer att bli desto större under jord än vad det är ovan jord.

Slutförvaret kommer att bli desto större under jord än vad det är ovan jord.

Foto: SKB/Lasse Modin

Östhammar2021-12-08 13:45

Ovan jord kommer inte slutförvaret att ta upp särskilt mycket plats, men under markens yta, nere i berget, kommer det att hända desto mer. Fyra kvadratkilometer bergutrymme beräknar man kommer behövas när slutförvaret är fullt utbyggt.

Men det kommer ta tid innan man når dit. Från att man sätter spaden i marken räknar SKB med att det kommer att ta cirka tio år innan förvaret kan tas i drift. Slutförvaret är sedan tänkt att byggas ut successivt med åren i takt med att mer avfall produceras. Helt fullt och redo att förslutas räknar man att det är först år 2080.

undefined
På den här platsen ska slutförvaret för allt det svenska använda kärnbränslet ligga.

Slutförvaret är tänkt att ligga i direkt anslutning till kärnkraftverket i Forsmark. Hittills har SKB kunnat göra vissa förberedelser ovan mark.

Från markytan är planen att man ska bygga en ramp på totalt fem kilometer för att nå ner till ett djup på cirka 500 meter. Här spränger man sedan ut ett omfattande tunnelsystem i vilka robotar sedan ska placera kopplarkapslarna som omsluts av bentonitlera. Därefter försluts tunnlarna med bergmassor.

undefined
Slutförvaret är tänkt att ligga i anslutning till kärnkraftverket i Forsmark.

Själva deponeringstunnlarna ska bli upp till 300 meter långa och placeras på cirka 40 meters avstånd från varandra. I varje tunnel byggs åtta meter djupa deponeringshål med sex meters mellanrum. I hålen placeras sedan kopparkapslarna som kommer att väga mellan 25 och 27 ton styck, varav ungefär två ton utgörs av använt kärnbränsle.

I Sverige har det funnits tolv kärnkraftsreaktorer och när alla de har tagits ur drift väntas de ha genererat 12 000 ton avfall. Det är den mängden som SKB har kalkylerat för att kunna ta hand om i slutförvaret.

undefined
De djupaste tunnlarna i förvaret kommer att ligga på cirka 500 meters djup. Sammanlagt, när förvaret är helt utbyggt, handlar det om cirka sex mil av tunnlar.

Själva lokaliseringsprocessen för var ett slutförvar skulle kunna ligga inleddes redan 1992 och efter en lång urvalsprocess med förstudier fokuserade man i slutet på Östhammar och Oskarshamn. I början av 2000-talet genomfördes provborrningar och platsundersökningar, de djupaste provborrningarna var cirka en kilometer ned i berget. SKB valde 2009 till slut Forsmark framför allt på grund av det stabila urberget, torrt med få sprickor på djupet.

undefined
Än så länge går knappt ana att det ska bli ett slutförvar i anslutning till kärnkraftverket. SKB har gjort några förberedande åtgärder ovan jord i väntan på tillstånd.

I processen lade SKB också vikt vid frivillighet. I Östhammar finns ett starkt förtroende för kärnkraft och kommunen har sagt ja till att förvaret får byggas. Slutförvaret kommer att innebära många arbetstillfällen i Östhammars kommun, mest under själva byggfasen. När förvaret är i drift räknar man med att cirka 250 personer kommer att arbeta där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!