– Dispensen möjliggör för SKB att smygstarta sitt projekt, säger Miles Goldstick på miljöorganisationen Milkas, som står bakom det senaste överklagandet.
Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, ansökte 2011 om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Strålsäkerhetsmyndighetens och mark- och miljödomstolens prövningar av ansökningarna pågår.
Samtidigt har SKB sökt dispens hos länsstyrelsen i Uppsala län för en rad ingrepp i naturen där slutförvaret planeras. Det handlar bland annat om att döda och skada skyddade ödlor, grodor och ormar och förstöra deras fortplantningsområden samt att gräva bort skyddade växter.
Den 18 juni gav länsstyrelsen klartecken med motiveringen att en dispens ”behövs av tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse”. Enligt länsstyrelsen har valet av plats för slutförvaret föregåtts av en ”lång och genomarbetad” process. SKB kan därmed påbörja ingreppen i Forsmark redan nu, trots att beslutet om tillstånd för slutförvaret ligger långt fram i tiden.
Sedan dess har länsstyrelsen fått in fyra överklaganden, senast från Miljörörelsens kärnavfallssekreteriat, Milkas.
– Vi håller inte med om att det finns tvingande skäl. Varken platsen eller metoden som SKB har valt är acceptabel, säger Miles Goldstick på Milkas.
Genom att bevilja dispens föregriper länsstyrelsen det slutliga beslutet om tillstånd för slutförvarsanläggningen, enligt Milkas.
– Dispensen är en förolämpning mot den process som pågår hos mark- och miljödomstolen och strålsäkerhetsmyndigheten, säger Miles Goldstick.
Milkas vill i första hand att länsstyrelsen avvaktar med sitt beslut om dispens tills det är klart om SKB får bygga sitt slutförvar i Forsmark, i andra hand att beslutet inte får verkställas innan projektet har fått ett eventuellt tillstånd.
Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen, försvarar sitt beslut.
– Dispensen är ju bara intressant för SKB om slutförvaret får tillstånd, säger han.
Ni skriver i motiveringen att valet av plats har föregåtts av en lång och genomarbetad process. Förstår du att det kan ses som att ni föregriper beslutet om tillstånd för ett slutförvar i Forsmark?
– Så kan man väl se det, men vi menar snarare att processen har varit lång och genomarbetad så här långt.
Länsstyrelsen kommer att skicka överklagandena till mark- och miljödomstolen som ska pröva dem.