Slutförvar i Forsmark diskuteras på möte

Svensk Kärnbränslehantering, SKB håller på onsdagen ett samrådsmöte med berörda organisationer och myndigheter angående slutförvaringen av kärnbränsle. SKB kommer att visa de planerade anläggningar som skall byggas om Forsmark blir platsen. Var slutförvaringen hamnar bestäms sommaren 2009.

Grafik: Maria Westholm

Grafik: Maria Westholm

Foto:

Östhammar2008-10-22 07:00
Under eftermiddagen och kvällen på onsdagen hålls ett samrådsmöte i Forsmark om platsen för slutförvaring av kärnbränsle. Mötet hålls i enlighet med miljöbalkens sjätte kapitel mellan Svensk Kärnbränslehantering, SKB, och myndigheter och verk som berörs av slutförvaringen, samt berörda organisationer och allmänheten.

I mer än fem år har SKB arbetat med att undersöka lämpligheten för två olika platser för slutförvaring av kärnbränsle, varav den ena är Forsmark och den andra Oskarshamn. Man har samtidigt tittat på möjliga sätt att utforma förvar på båda platserna med tanke på bland annat miljöpåverkan, trafikbelastning, bullerfrågor.
Om slutförvaringen hamnar i Forsmark skulle platsen bli Söderviken, strax sydost om de befintliga kärnkraftsverken, och byggandet skulle börja tidigast 2013 och pågå i två etapper under cirka sju år.
Anläggningarna som planeras skulle finnas dels på markytan, dels under mark, enligt SKB. Ovan jord skulle byggnaderna bland annat innefatta anläggningar för omlastning av material och deponering av kopparkapslar men också verkstäder och kontor. Under mark finns hisschakt, deponeringsområden och tunnlar. Det totala djupet på anläggningen blir 400-700 meter. Tanken är att anläggningen skall vara i drift i 50-60 år och att runt 240 personer skall arbeta där.

I Forsmark kommer man att tvingas riva en logianläggning med baracker på Igelgrundet på norrsidan av kylvattenkanalen, där revisionspersonalen håller till i dag, för att få plats med den nya industrianläggningen. Dessutom skulle det innebära att kärnkraftsverkets eget reningsverk, som är ett konventionellt vattenreningsverk, måste rivas.
- Det är en del arbete, eftersom det innebär att man skulle behöva bygga nya logianläggningar för drygt 500 personer. Reningsverket kommer i sådana fall att byggas upp på nytt på annan plats och då passar man på att uppdatera tekniken, säger Bengt Leijon, projekteringssamordnare på SKB.
Bengt Leijon vill inte säga vilken plats han själv tror är bäst lämpad:
- Vi hoppas kunna svara på det i mitten av 2009. Det finns många utvärderingar att göra innan dess och det går inte ens att se vartåt det lutar i dagsläget.
Underlag till mötet finns tillgängligt på SKB:s hemsida, www.skb.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!