Flera av Östhammars kommuns idrottsanläggningar har fallit för åldersstrecket. Den förväntade livslängden är 50 år på de flesta av dem, då de byggdes på 60- och 70-talet.
Nu pågår ett arbete för att utreda det framtida behovet i kommunen och en del av jobbet hoppas kommunen få hjälp med.
– Vi måste komma fram till vad vi ska prioritera och för att klara det vill vi ha dialog med medborgarna, säger verksamhetschefen Elin Dahm.
Planen är att hålla så kallade dialogmöten, fyra stycken allt som allt. Kommunen vill helt enkelt veta hur användarna, föreningslivet och allmänheten ser på sina hallar. Mötena ska hållas digitalt.
– Vi kommer att dela upp dialogerna så att vi tar utomhusanläggningar, idrottshallar, simhallar och ishallar var för sig, säger Elin Dahm.
Vad hoppas ni ska komma ut av dessa möten?
– Vi vill att folk ska känna sig delaktiga och det finns många kloka människor som kan komma med idéer. Vi vill berätta hur läget är, förklara vad det innebär och sedan få input om hur vi skulle kunna tänka.
Underhållskostnaderna för sportanläggningarna har ökat med fyra miljoner kronor sedan 2017. Lokalkostnaderna steg från 11 till 15 miljoner kronor. Ett tydligt tecken på att underhållsbehovet ökar. När prioriteringarna är på bordet väntar en utredning av hur det ska finansieras. Fastighetens skick, hur mycket hallen används och hur mycket pengar som kan avsättas spelar förstås in.
Beslut om när dialogmöten ska hållas kommer nästa vecka. Arbetet med prioriteringarna väntas vara klart till sommaren.
I Östhammars kommun finns två simhallar, en relativt nyrustad i Gimo och ett ganska slitet badhus i Österbybruk. Det finns också ett utebad i Alunda. Kommunen har dessutom två ishallar, fem fullstora sporthallar och ett antal mindre hallar.
Mest utnyttjad är Olandshallen i Alunda, där bokningsgraden ligger på över 80 procent. Den hallen kan behöva byggas ut i framtiden eftersom Alunda väntas växa.
Enligt kommunens egen utredning behövs det renoveringsinsatser på merparten av anläggningarna.
Kan det bli fråga om att riva byggnader?
– Nej, där är vi inte. Vi måste ha idrottshallar på varje ort. Skolans behov styr vårt grundutbud. Vi måste ha lokaler som gör det möjligt för skolorna att uppfylla skollagen, det vill säga tillgång till idrottshall och simhall, säger Elin Dahm.