Slitigt för socialsekreterare

Fyra av fem socialsekreterare hinner inte med sina arbetsuppgifter. Det visar en undersökning som presenterades på måndagen. Östhammars kommun är inget undantag.

Östhammar2011-10-11 08:04

- Det stämmer absolut, periodvis är belastningen fruktansvärt stor, säger Nils Cidh, socialsekreterare i Östhammar.
Akademikerförbundet SSR presenterade i går, måndag, en ny undersökning där omkring 450 socialsekreterare fått frågor om sin arbetssituation.

Hela 83 procent uppger att arbetsbelastningen är hög och att de inte hinner med sina arbetsuppgifter, något som intygas av Nils Cidh på socialkontorets vuxensektion i Östhammar.
- Allt beror på vilka människor man för tillfället hjälper. En del har stora svårigheter och behöver mycket hjälp, andra behöver enbart ett mindre stöd, säger han och fortsätter:
- Tiden det tar att hjälpa är naturligtvis olika, men vår största arbetsbelastning är ändå den psykosociala. Vi träffar så många människor som mår dåligt och det är frustrerande.

I undersökningen uppger 62 procent av de tillfrågade att kommunens beredskap för ett ökat antal ärenden är dålig.

Hur tycker du att den beredskapen ser ut i Östhammars kommun?
-
Det finns en viss beredskap, men jag tycker att den är för dålig. Vi har exempelvis överskridit budgeten nu och det är till största delen den nya sjukförsäkringslagens fel. Jag blir heligt förbannad på det regelverk som numera finns inom Försäkringskassan och till viss del även inom Arbetsförmedlingen, säger Nils Cidh, som också är fackligt aktiv i fackförbundet Vision.

Enligt Akademikerförbundet SSR har försörjningsstödet ökat med 33 procent sedan 2008 och ökningen fortsätter. 9,5 miljarder kronor betalades ut i ekonomiskt bistånd 2010 och siffran för första halvåret i år var fem miljarder kronor. Göran Lidström är individ- och familjeomsorgschef i Östhammar. När UNT får tag i honom sitter han i en bil och har inte de exakta siffrorna framför sig, men han kan i alla fall berätta att försörjningsstödet i Östhammars kommun ökat med omkring tio procent hittills i år jämfört med fjolåret.
- Ökningen har dock mattats något jämfört med förra året, säger han.

I ett pressmeddelande från Akademikerförbundet SSR kräver förbundsordförande Christin Johansson att kommunerna nu tar sitt ansvar och anställer fler socialsekreterare. Detta för att klara såväl kvaliteten som rättssäkerheten.
- Visst har vi toppar i arbetsbelastningen, men jag anser ändå att vi har en bra grundbemanning och ser därför ingen anledning att utöka antalet socialsekreterare. Vi har i dag ett 30-tal och de omfördelas efter behov, säger Göran Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!