Slarv med vattenrapport i Östhammar

Östhammars kommun har inte rapporterat in information till Livsmedelsverkets årliga sammanställning om dricksvattnet i Sverige, något som de är skyldiga att göra.

Foto: Hans E Ericson/ Arkiv

Östhammar2007-07-26 00:01
Slarv är orsaken, menar Anna Bergström vid miljökontoret i Östhammar.
Varje år ger Livsmedelsverket ut en rapport som visar vart det svenska dricksvattnet kommer ifrån, hur ofta vattenproducenterna har gjort inspektioner vid sina anläggningar och om de haft några anmärkningar. Syftet med sammanställningen är att alla i Sverige ska ha ett likartat dricksvatten.
- Alla kommuner är skyldiga att redogöra för sitt vatten och för att underlätta för kommunerna sker detta vid samma tidpunkt varje år, säger Doris Rosling vid Livsmedelsverket.

I en färsk rapport som redovisar förra årets dricksvatten i landet finns Östhammar kommun inte med i sammanställningen. Övriga kommuner i Uppsala län har sammanställt hela eller delar av sina resultat.
- Vi har missat att rapportera förra årets siffror och det beror på att ärendet hamnade mellan två stolar, säger Anna Bergström.

Någon information om förra årets vatten finns inte att plocka fram, menar hon.
När det kommer till hur många timmar vattenproducenterna lade ned på att kontrollera sitt vatten har Enköpings kommun lagt ned 180 timmar och Uppsala kommun 166 timmar. Minst tid har Håbo kommun med 28 timmar och Tierps kommun med 15 timmar, men då är inte Älvkarleby- och Knivsta kommun medräknade då de inte angivit någon information i tabellen.
- Normalt sätt är det bra att vattenproducenterna arbetar aktivt med sitt dricksvatten och gör regelbundna kontroller. Därför kan man säga att ju fler inspektionstimmar, desto bättre för vattenkvaliteten, säger Doris Rosling.

Men att vattenproducenten lägger ned många timmar på att göra kontroller kan även bero på att vattnet har problem med bakterier och att producenten därför arbetat längre med kontrollerna.
Flest anmärkningar på vattnet har Uppsala kommun följt av Enköpings kommun. Doris Rosling menar dock att ett vatten som fått anmärkning inte behöver vara otjänligt.
- I Uppsala och Enköping beror det förmodligen på att båda dessa kommuner har hårt vatten och det är inte hälsofarligt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!