Eleverna i årskurs tre firar våffeldagen - för vem är inte uppvuxen med våfflor?
Jodå, det är båda eleverna Jenny Hesselgren och Jesper Junttila.
– Jag äter våfflor någon gång om året, säger Jesper och häller i våffelsmeten i våffeljärnet av svensk traditionell modell.
– Ja visst är man uppväxt med våfflor, men jag äter lika gärna pannkakor, inflikar Jenny.
Och så är gräddningen i gång.
På en bänk i köket glänser ett nyinköpt rejält belgiskt våffeljärn i gjutjärn som utlovar våfflor i king size, ja, de belgiska våfflorna är lite tjockare. Läraren Tomas Landberg har nämligen kommit överens med eleverna att grädda två olika sorters belgiska våfflor, en sötare och en med mer sälta. Sedan blir det chockladvåfflor och två klassiska våfflor - en med ägg och en utan på de traditionella våffeljärnen, en del har lånats in för just den här dagen.
Eleverna är helt fokuserade på uppgiften. Det märks på ansiktsuttrycken och när någon säger något så handlar det om uppgiften.
Både Jenny och Jesper tycker det är värt att uppmärksamma och lyfta fram våffeldagen, därför att man då kan göra våffeldagen till ett festtillfälle. När de själva gräddar våfflor hemma blir det de klassiska, men den här dagen ska de få lära sig våfflor med nya smaker.
– Råvarorna är billiga, bara ägg, mjöl, salt, socker, smör och ramlösa för att ge luft åt våfflorna. Det är mycket smet i en våffla, men med grundingredienserna kan man piffa till våfflan, säger Tomas Landberg och sneglar bort där eleven Vanessa Netwiwat står och gräddar chokladvåfflor.
– Det är ett exempel på hur man enkelt kan göra våfflor med andra smaker. Man kan nästan ha i vilka smaker som helst i smeten för att få variation. I chokladvåfflan har vi bara tillsatt kakaopulver i smeten, säger Tomas.
Vanessa som är född i Thailand gillar chokladvåfflan.
– Det finns ingen tradition i Thailand av våfflor, men det finns att köpa. Thailändarna gillar smaken, säger hon och tar ut ett par nygrädda chokladvåfflor och lägger på hög på en tallrik.
De flesta eleverna säger att de vill ha sina våfflor luftiga och frasiga. Ett recept som blir frasigt är 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 dl mjölk, 2,5 dl vatten och 100 g smält avsvalnat smör.
Tomas Landberg visar hur man kan variera smaken på våfflan och servera med olika tillbehör. En våffla kan vara allt från att bara äta den till mjölk som dryck, en fika, förrätt eller dessert.
I dag har Tomas gjort en belgisk våffla som förrätt.
– Det ska bli intressant och se vad ni tycker om den, säger Tomas och gör förrätten färdig:
Han serverar våfflan som snittar med crème fraiche, hackad rödlök och löjrom och garnerar med dill och citron.
– Den fungerar utmärkt som förrätt på midsommaraftonen, jag vet, jag har provat, säger Tomas då restaurangen har dukats för våffelfesten.
Med restaurangen kan eleverna förberedas så bra som möjligt för yrkeslivet.
Lemon curd, orange curd, blåbär, jordgubb, hallonsylt, dulce leche - den läckraste kolasåsen, vispad grädda och som pricken över i:et hemmagjord vaniljglass...
Det är tillbehören som dukats fram.
Smaken är olika och eleverna blandar olika, alla våfflorna får olika tillbehör.