Skygge Nils flyttar till Polen

Nu är det klart. Sälhägnet i Forsmark avvecklas. Sälhannen Nils flyttar till ett avelshägn utanför Gdansk i Polen redan på onsdag denna vecka - förutsatt att man lyckas fånga in honom.

Nils är den skyggaste av sälarna i avelshägnet i Forsmark. Tanken är nu att han ska fångas in för vidare transport till Polen på onsdag denna vecka, men helt säker på att man kommer att lyckas vid första försöket är projektledare Anna Roos inte.

Nils är den skyggaste av sälarna i avelshägnet i Forsmark. Tanken är nu att han ska fångas in för vidare transport till Polen på onsdag denna vecka, men helt säker på att man kommer att lyckas vid första försöket är projektledare Anna Roos inte.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Östhammar2005-12-06 00:00
Sedan 1980, samma år som Forsmark 1 laddades, har det funnits ett sälhägn vid biotestsjön utanför kärnkraftverket. Men när Forsmark öppnade upp biotestsjön förra våren blev det tal om att använda den enda plats som fortfarande är avskild från havet till andra ändamål.
- Sälhägnet har varit ett väldigt långt åtagande för Forsmarks kraftgrupp. Nu vill vi göra något annat under en period och dessutom känns det som att sälstammen har återhämtat sig åtminstone i våra trakter, säger informationschef Claes-Inge Andersson.
Exakt vad hägnet nu ska användas till är inte klart.
- Men det kan bli något med fokus på det unika fågelliv som finns i här.

Letar nytt hem till honorna
Först att flytta blir 20-årige Nils som fungerat som avelshanne sedan 1994. Han är ursprungligen vild men kom via djurparken i Gdansk till Forsmark efter att ha hittats på en strand i mycket dåligt skick. Nu placeras han i det sälhägn som finns i polska Hel, där man en tid saknat avelshanne.
De två honorna, Sälma och Hilma, blir kvar i Forsmark till nästa höst och ska förhoppningsvis föda sina kutar som vanligt före flytten.
- Vi jobbar på att hitta ett nytt hem även till honorna och hoppas att en djurpark i norra Sverige ska kunna ta hand om dem, berättar Anna Roos projektledare vid Naturhistoriska riksmuseet.
Det är med blandade känslor som hon nu tvingas avveckla projektet i Forsmark som drivits av riksmuseet tillsammans med Världsnaturfonden, kraftgruppen, och ett antal andra sponsorer.
- Det har varit ett väldigt lyckat projekt. Vi ser nu att sälstammen ökar till och med i södra Östersjön även om det fortfarande handlar om få djur. Det är mycket bättre än för 25 år sedan och det är inte lika angeläget att släppa ut sälar längre, säger hon samtidigt som hon påpekar att tarmsår hos djuren är ett nytt problem som dykt upp på senare tid.

Bokat tre avfärder
Helt säkert att det blir en flytt just på onsdag är det fortfarande inte. Nils är den säl som är skyggast av alla och om han ska fångas in måste han själv komma upp ur kantänshägnet där han finns idag.
- Sälskötaren Lennart Ekström har tränat honom hela sommaren. Nu går han ända till grinden och den senaste tiden har vi haft honom på svältkost för att det ska bli lättare att locka upp honom på land.
För säkerhets skull har Anna Roos bokat in tre avfärder med färjan till Gdansk, både onsdag, fredag och måndag i veckan därpå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!