För någon månad sedan var Belisars tempel i norra delen av Engelska parken i Forsmark omringat av höga träd, framför allt granar. I dag är området förändrat efter att markägaren Forsmarks kraftgrupp AB, FKA, beslutat om avverkning i området.
– Jag är jätteledsen över det här. Jag har följt parken sedan 1976 och vet med vilken försiktighet man tidigare gjort förändringar, säger Torbjörn Forsman som arbetade som guide i parken i mitten av 1970-talet och som skrivit en C-uppsats om Engelska parken i Forsmark.
Han berättar om tiden då landskapsarkitekten Walter Bauer restaurerade parken på 1960-talet.
– Då krävdes ett besök från länsantikvarien för att ta ned ett enda träd, säger Torbjörn Forsman.
I sitt hem mellan Norrskedika och Forsmark har han en imponerande samling material som berör parken. Han visar gamla bilder som föreställer ambitionen för parken och hur den sett ut sedan den anlades i slutet av 1700-talet. Stig Unge, som också reagerat kraftigt på avverkningen, flikar in:
– Det här är ett angrepp på parkens själ. Den ska upplevas som vild natur tillsammans med kultur. Parken är en portal in i 1700-talet.
Forsmarks Kraftgrupp (FKA) menar att den skuggiga och fuktiga miljön som skapats av de höga träden gjort att Belisars tempel tagit skada.
– Genom att ta ned gamla barrträd runt templet tas risken bort för stormfällning över byggnaden och miljön blir bättre för byggnadens konstruktion, säger Josef Nylén, presschef på FKA.
Enligt FKA har åtgärderna tagits fram i samråd med Länsstyrelsen, som också gett tillstånd att ta ned träd i området.
– I vår ska stubbar fräsas bort. I sommar ska nya exemplar av douglasgran och silvergran återplanteras på samma plats vid templet. Vi och länsstyrelsen är helt överens om planen framåt, säger Josef Nylén.
Sara Zandler, bebyggelseantikvarie på länsstyrelsen i Uppsala, bekräftar att FKA fått ett tillstånd.
– Vi var på plats innan FKA genomförde åtgärderna. Det var uppenbart att det behövde göras något med träden. Det var vi införstådda med, men det måste ha skett någon form av missförstånd för vi hade inte räknat med att det skulle ha skett en så här omfattande avverkning, säger Sara Zandler.
Finns det ett tillstånd?
– Länsstyrelsen har gett dem tillstånd att gallra men inte i den utsträckning som skett. Vi arbetar tillsammans med Vattenfall för att hitta ett sätt att lösa det hela.
Josef Nylén menar att sättet som avverkningen genomförts på var det enda sättet att vara säker på att inga träd skulle falla på Belisars tempel.
– Det står tydligt i länsstyrelsens beslut att grova träd och träd nära byggnad och fornminne fälls manuellt med motorsåg. Med höga träd som man inte vet vilket håll de kan falla åt vid en storm, måste man ha en vid radie för att säkra templet, säger Josef Nylén och fortsätter:
– Den här delen av Engelska parken kommer att bli både vacker och tillgänglig när det här arbetet med nyplantering av ädellövträd och enstaka granar är klart. Det är trist om det framstår som att Forsmarks Kraftgrupp förstört något, när det handlar om ett pågående arbete för att ge parkmiljön ett lyft.
Torbjörn Forsman berättar om när en storm gick fram i parken och fällde flera träd, och hur det då tog decennier för parken att återhämta sig.
– Jag tycker att man kunde ha varit mer varsam när man avverkat. Jag förstår att man behövde ta bort träden närmast templet, för det har man gjort tidigare när granarna kommit för nära. Det hade räckt med en sådan åtgärd.