Beatrice Aspenlind son har en talstörning som innebär att han har både verbala och språkliga svårigheter. Sonen går i tredje klass och har fått särskild talträning genom resursteamets talpedagog i Östhammars kommun. Två gånger i veckan har han träffat talpedagogen. Nu har talträningen upphört. När eleverna gick på jullov lämnade talpedagogen sin anställning vid Östhammars kommun.
Orsaken var resursteamets nya organisation, som innebär att den specialkompetens som finns i kommunen inte blir tillgänglig för kommunens skolor på samma sätt som tidigare. Resursteamets specialpedagoger kan inte längre gå in och arbeta i och med verksamheten som förr. Detta har fått flera personer med nyckelkompetens att lämna resursteamet. Talpedagogen, som var ensam om sin expertis i Östhammar, är en av dem som sökt sig bort från kommunen.
Trots att Beatrice Aspenlinds son har gjort stora framsteg i samband med talträningen ska Östhammars kommun i fortsättningen köpa in logopedtjänster. Det innebär att en logoped ska handleda personal vid kommunens skolor. För Beatrice Aspenlinds son, som började tala först vid sju års ålder, innebär förändringen att en lärare och en assistent ska stå för den särskilda talträningen.
– Det är viktigt att han får träffa en person som har expertkunskap. Talpedagogen hade direktkontakt med min son, säger hon.
En person med god insyn i resursteamets arbete pekar på att det är en stor förlust för de barn som behöver talträning att talpedagogen inte längre finns kvar. En sådan specifik kunskap kan omöjligtvis spridas ut på pedagoger som har en lång rad andra uppgifter och som saknar utbildning, hävdar hon.
För både Beatrice Aspenlind och sonen har talträningen inneburit en trygghet. Beatrice Asplind har redan märkt att sonens talutveckling genomgått en tillbakagång.
– Det här är inte acceptabelt, jag tycker att han borde få talträning året runt, kontinuiteten är viktig för honom, säger hon.
Birgitta Svantesson, verksamhetschef för barnomsorgen och grundskolan i Östhammar, förstår om en elev upplever att talträningen försämras om den särskilda talpedagogen försvinner. Generellt sett tror hon att kvaliteten i kommunens talträning blir högre nu.
– Vi har många barn som behöver hjälp och handledning. Nu kan talträningen vävas in i den ordinarie undervisningen.