Skratt och specialservice i Sjöboden
ICA Sjöboden på Gräsö är affären som femdubblar antalet kunder och tredubblar omsättningen sommartid. Utan sommargästerna skulle man inte överleva. Men utan Gräsöborna klarar man sig inte heller.
Ola Linanders morfar var också lanthandlare.
Foto: Eva Nevelius
Men så någon gång veckorna runt midsommar händer det. Då invaderas ön av sommargäster och turister, och vissa dagar kan kunderna räknas i tusentalet.
- Ändå tycker jag att säsongsvariationen har minskat något. Det är fler och fler 40-talister som är i sina fritidshus mer och mer. De kan komma även en vecka i november och på helgerna året runt. Numera är det inte exotiskt att det kommer sommargäster på vintern, säger Ola Linander.
Han tog över affären 2003. Då hade Gräsöborna en tid varit allvarligt oroade för att ön skulle mista sin enda butik. Sedan dess har det gått bättre.
- Särskilt vintern har utvecklats bra. Jag har fått en fantastisk respons från de boende på Gräsö och det är helt nödvändigt. Det går inte att driva en butik bara på en bra sommar, säger han och rusar i nästa sekund in på lagret ljudligt svärande. Någon har efterfrågat en leverans färska kräftor.
- Jag visste att han ville ha kräftor men trodde det var i morgon, förklarar Ola Linander med en bekymrad rynka i pannan.
Några minuter senare kastar sig dottern Sandra i bilen för att ta färjan över till leverantören i Öregrund. Att tillmötesgå kundernas önskemål är helt nödvändigt för en liten aktör i branschen.
- Vi kan inte säga nej, som Ola Linander uttrycker det.
Det innebär också en del specialarrangemang. Regelbundet kör han till exempel ut varor till Äspskärs brygga som hämtas av de boende på småöarna runt Gräsö med båt. Det kan bli långa pratstunder där nere vid havet mellan handlaren och hans skärgårdskunder.
- De där leveranserna är en av de gyllene stunderna i tillvaron.
Ola Linander hade aldrig haft egen affär när han tog över ICA Sjöboden. I stället hade han bland annat jobbat som vd för Banankompaniet i Stockholm. Men när koncernen flyttade till Helsingborg hoppade han av den karriären.
- Morfar var lanthandlare så det kanske är något som finns i generna, funderar han.
Nu trivs han alldeles utmärkt som butiksägare och det är mötet med människorna som är det roligaste i jobbet.
- Den här lite mjukare stämningen som finns här. Skrattet är aldrig långt borta. Vi känner våra kunder och affären blir lite av en samlingsplats. Folk kommer hit och handlar och stannar länge.
Det gäller att ge och att ta. En av Ola Linanders idéer är att i första hand anställa Gräsöbor och det gäller även säsongspersonalen.
- Det är viktigt att butiken skapar arbetstillfällen. Det blir ett litet samhälle och ju mer vi hänger ihop med varandra här ute desto bättre.
Affären har till och med en egen mack i dessa tider när bensinstationerna läggs ner en efter en i glesbygden.
- Det driver jag lite i motvind men bensin och diesel är jätteviktigt här ute. Många vill inte lämna ön, annars måste man alltid ta färjan och det tar sin tid.
Nackdelen med jobbet är att det knappast blir någon semester sommartid.
- Tar jag ledigt så blir det i april eller september. Nu är det inte att tänka på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!