Skoltävling för ett bättre klimat
SP05 på Bruksgymnasiet i Gimo är en av många skolklasser i Europa som tävlar i hur klimatförändringarna kan stoppas. Tävlingen arrangeras av National Geographic och Vattenfall.
Mattias Klum föreläste.
Foto: Peter Söderlund
Eleverna i SP05 har arbetat med klimatfrågan i ett års tid. När läraren Christina Fröjd fick vetskap om att tävlingen Combat climate change skulle hållas stämde det väl överens med vad eleverna hade arbetat. Nu skulle de få möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktiken. Den 15 juni ska förslaget vara färdigt och det ska innehålla en hållbar lösning på global, regional och lokal nivå för att hejda klimatförändringen.
Tre av eleverna, Karin Sandberg, Magnus Johansson och Sofie Norén framhåller att de har en mycket större medvetenhet kring klimatfrågorna i dag.
- Vi hade ett rollspel om klimatförändringarna. Var och en fick representera ett land eller en organisation och fick föra dess talan, säger Magnus Johansson.
- Jag har fått en bättre bild av hur länder agerar och jag får större förståelse för dem, säger Karin Sandberg.
- Alla länder och organisationer måste kompromissa, säger Magnus Johansson.
För Josefine Norén blev Al Gores film En obehaglig sanning en väckarklocka.
- Vi kände att vi måste göra något åt klimatförändringarna då, säger hon.
Arbetet med att planera tävlingsbidraget inledde eleverna i SP05 förra veckan. De vill inte avslöja hur de tänkt lägga upp tävlingsbidraget.
Mattias Klum, som arbetar för National Geographic, besökte på måndagen skolan och träffade SP05.
- Var kritiska. Undersök om det finns en lokal butik som borde ta in miljövaror. Finns det någon industri som släpper ut gifter? Var orädda och kritiska, sade han.
Han berättade sedan om den amerikanska forskaren Craig Venter och dennes uppfattningar.
- Han säger att det är vår tids största missuppfattning att vi ska backa tillbaka tiden till 1700-talet för att reparera skadorna. Vi ska använda oss av den teknik vi har och det ska vara ekonomiskt, eftersom ekonomi är en ohygglig drivkraft.
Efter mötet med eleverna i SP05 höll Mattias Klum en kort föreläsning i matsalen, som var fullsatt. Han visade bilder bland annat från regnskogar i Venezuela och Nya Kaledonien. Även här återkom han till att det inte går att stoppa exploateringen.
- Det är orealistiskt. Däremot ska vi akta oss för att exploatera på fel sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!