Skolsköterskor hinner inte med

På torsdag tar barn- och utbildningsnämnden i Östhammar beslut om ett nytt basprogram för skolhälsovården i kommunen. Då kommer ledamöterna att få ta del av ett brev som beskriver skolsköterskornas vardag. En vardag med brist på tid och en känsla av att inte räcka till.

Östhammar2005-02-01 00:00
Skolhälsovården har förändrats. Visst förekommer fortfarande de arbetsuppgifter man förknippar med en skolsköterska, som omplåstring och vaccination.
Men allt oftare har rollen blivit en annan. Hon är en samtalspartner och lyssnare när ingen annan vill höra vad barnen och ungdomarna funderar på.

Känner sig otillräckliga
I skolsköterskan Britt-Marie Hedlunds mottagningsrum på Vallonskolan i Gimo dominerar spontanbesöken.
— Främst hos högstadieungdomarna är det mycket huvudvärk och många har ont i magen. De har höga krav på sig själva och de känner sig otillräckliga, konstaterar hon.
Det är inte lätt att vara tonåring. Det är inte bara föräldrar, skola och kompisar som ställer krav.
— Nätet är något nytt som också ställer krav på dem, säger Britt-Marie Hedlund och berättar om den stora andelen elever som chattar och spelar datorspel om nätterna, vilket gör att de sover lite, något som i sin tur leder till koncentrationssvårigheter.
Arbetet med barnen har många ljusa sidor också. Hon är noga med att bilden av hennes arbete inte blir för negativ.
— Mycket är väldigt positivt. Till exempel när det kommer in barn och vill mäta sig för att kolla hur mycket de har växt eller bara komma in och prata en stund för att de vill slippa lite skola.

Jobbar på fyra skolor
Britt-Marie Hedlund arbetar i dag på fyra skolor, förutom på Vallonskolan finns hon några dagar i veckan på Vreta- och Hammarskolan och en förmiddag varannan vecka på skolan i Valö.
— Det är slitigt att jobba på flera skolor. Jag har inte alla saker överallt och måste släpa med mig en del härifrån när jag är ute på de andra ställena.
Hennes situation är inte unik. Av hennes fem kolleger i kommunen arbetar alla utom två på flera skolor.
UNT: Hur skulle idealsituationen se ut för dig?
— Då skulle min tjänst vara uppdelad på två 0,75-tjänster.
Skolsköterskorna i kommunen kommer inte stillatigande att ­acceptera situationen.
— Nej, vi kommer att skriva till nämnden och förklara hur vår arbetssituation är. Där ska vi berätta att vi känner att vi inte räcker till, att vi har för många skolor och för många elever per skolsköterska och för lite tid.
De önskar en bättring av den politiska ledningen.
Så återkommer vi till hennes vardag och återigen påpekar hon att hon trivs med arbetet.
— Skolsköterskan har en bra roll på skolan, jag vill vara den goda. Arbetet innebär mer än bara vaccinationer, som jag förknippade med yrket först. Kontakten med barnen och ungdomarna ger så mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om