Jättenota väntar för skolor: "Vi tvingas prioritera"

Östhammars skolor behöver renoveras eller byggas om för 500 miljoner kronor. En tuff uppgift för kommunen som tvingats upprätta en prioriteringslista för att klara av de viktigaste åtgärderna.

Hammarskolan i Gimo drabbades av mögel och ansågs vara i så dåligt skick att barn och personal fick flytta ut.

Hammarskolan i Gimo drabbades av mögel och ansågs vara i så dåligt skick att barn och personal fick flytta ut.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-07-11 06:56

Några av skolorna kommer att renoveras, medan andra anses vara så illa däran att de måste rivas. Som exempelvis den mögelskadade Hammarskolan i Gimo. Rivningen av den väntas starta i slutet av den här sommaren. Vad som kommer i dess ställe är än så länge oklart.

I Östhammars kommun beräknas renoveringsbehovet av de kommunala skolfastigheterna uppgå till 500 miljoner kronor. En svindlande summa bara för renoveringar och inget som en kommun i Östhammars storleksklass kan ta ur fickan rakt av.

undefined
Var tredje lärare anser att dåliga lokaler är ett av de absolut största arbetsmiljöproblemen i skolan. Det visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund presenterade 2020.

År 2018 startade kommunen en utredning som visar behoven för varje skola, förskola och idrottshall. 

Med stöd av den utredningen har kommunen tagit fram en lista över objekten, med noteringar om skick och föreslagna åtgärder. Prioriteringslistan har fem punkter, där de fastigheter som placerats i prio 1 väntas ha en livstid på minst 20 år. I prio 2 ligger skolor och förskolor med en förväntad livslängd på 10–20 år. I kategorierna 3–5 ligger fastigheter som har mindre än tio år kvar och i den absolut lägsta klassen har kommunens utredare placerat de skolor och förskolor som det inte är lönsamt att renovera och som därför måste rivas.

Problemet är inte unikt för Östhammar. Sju av tio kommuner uppger, i en undersökning gjord av Skolvärlden 2020, att de behöver nya lokaler. I många svenska kommuner är en stor del av skolorna och förskolorna byggda under miljonprogrammets dagar. Under 1970-talet byggde man dessutom kommunala fastigheter med en begränsad livslängd för att hålla kostnaderna nere. Om man bygger en fastighet med standardmaterial beräknades till exempel en skolbyggnad kunna hålla måttet i runt 50 år. 

Nu har de 50 åren gått.

undefined
Lasse Karlsson, fastighetschef i Östhammar. Arkivbild.

– Kostnaden för underhållsskulden beräknas till 300 miljoner kronor, men till det ska läggas merkostnader som kommer av att lagstiftningen ändrats, kraven på en skolbyggnad har ökat helt enkelt. Därför räknar vi upp summan till i runda slängar 500 miljoner kronor, säger fastighetschefen Lasse Karlsson.

Han menar att priolistan är en nödvändighet för att kunna hantera problemet. 

– Vi tvingas helt enkelt prioritera. Möjlig att renovera är Kristinelundsskolan i Östhammar, Olandsskolan i Alunda och Öregrundsskolan. I prio fem, där enda åtgärden som står till buds är att riva, finns två i dagsläget; Hammarskolan och förskolan Myran i Alunda, säger Lasse Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!