Skolfika dyrare än politikerfika
Eleverna på Bruksgymnasiet får betala mer för fikat än de kommunalanställda gör på kommunhuset. Detta för att skolans fik måste gå med vinst.
- Att det ska vara dyrare fika här på skolan är konstigt, säger eleven Martin Andersson.
Foto: Matti Pohjola
- Vi tycker att det är bra orättvist, eftersom eleverna har mindre pengar än kommuntjänstemännen. De kan betala vanligt pris om eleverna kan det, säger Jessica Blixt Wendin, som jobbar i kaféet på Bruksgymnasiet.
Jessica Blixt Wendin berättar att hon och hennes kolleger försöker hålla låga priser, men att det inte har gått runt. Försäljningen måste täcka deras löner annars går de med förlust.
De har fått höra att det ska dras ner på personal och att ledningen redan dragit ner från 2,25 tjänster till 1,75.
- Det är inte kul att veta att om jag vill gå upp i tid måste min jobbarkompis sparkas.
Hon tror inte att man på skolan skulle acceptera att cafeterian stängde. I sådana fall gissar hon att den skulle drivas av elever eller säljas ut i sådana fall
- Vi skulle egentligen behöva höja priserna, men vi vill att eleverna ska ha råd att köpa saker. Om de inte gillar skolmaten vill vi ju inte att de ska behöva gå hungriga.
När Lennart Owenius (m), som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, hör talas om prisskillnaderna, säger han:
- Är det skillnad är det något som någon bör ta tag i. Men vi på Barn- och utbildningsnämnden lämnar inga pengar till någon subventionering för fika. Våra pengar ska gå till undervisning och lokaler.
Men Owenius tillägger också att man måste ha i beräkningen att fikapriserna på kommunhuset bara gäller dem som är anställda på kommunen.
- På Bruksgymnasiet får ju vem som helst fika. Där går ju inte heller bara ungdomar, utan även vuxna elever.
Bruksgymnasiets rektor, Christer Fernqvist, är den som betalar ut lönerna till kafépersonalen. Han menar att det är problematiskt med kafeterian, eftersom skolan inte kan dras med underskott.
- Kaféet måste sälja för 770 000 kronor årligen för att det ska gå runt, efter att lönerna är betalda. Och det gör de inte i dag, så cafeterian går back drygt 100 000 kronor per år. Det kan vara så att någon i personalen måste sluta, som det ser ut nu. De får ju lön även när eleverna är lediga över jul och sommar, så det blir en del.
Christer Fernqvist berättar också att skolan skall hälsodiplomeras, och att priserna kan vara lite högre så här i inledningsskedet på grund av det.
- Den hälsosammare maten kan vara lite dyrare än den onyttiga. Och det är dyrt att ha frukt i lager. Ett äpple håller till exempel inte lika länge som godis. Man måste ju göra ett påslag på det man köper in, men det kan hända att det är för mycket som det är i dag.
Fikapriser
På Bruksgymnasiets kafé i Gimo kostar:
kaffe 7 kronor
fralla 8 kronor, baguette 16 kronor
frukt 4 kronor
På kommunhusets kafé i Östhammar kostar:
kaffe 5 kronor
olika slags mackor 5 kronor
frukt 3 kronor
På Bruksgymnasiets kafé i Gimo kostar:
kaffe 7 kronor
fralla 8 kronor, baguette 16 kronor
frukt 4 kronor
På kommunhusets kafé i Östhammar kostar:
kaffe 5 kronor
olika slags mackor 5 kronor
frukt 3 kronor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!