Elisabeth Anens två barn har liksom många andra barn på Olandsskolan tagit buss 411 till skolan. Men sedan i somras går inte den bussen.
– Skolbussen brukade ta fem till sju minuter. Nu behöver de åka en jättelång runda så att det tar 45 minuter enkel väg, säger Elisabeth Anens.
Nu har Elisabeth och flera andra föräldrar kontaktat barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun med önskemål om en tillbakagång till den gamla skolbussen.
– Vi har haft en väldigt bra skolbuss, det här blev en stor chock.
Christina Stenhammar, grundskolechef vid Östhammars kommun, berättar att man lagt om bussturerna på grund av förändringar i skolskjutsområdena i kommunen.
– Det har lett till att flera barn har fått betydligt längre restid än vad de skulle behöva. Det är naturligtvis olyckligt, säger hon.
I skrivningen till kommunen finns namnen på 58 vuxna och barn som drabbas negativt av förändringarna. Men Elisabeth tror att det är fler.
– Jag misstänker att vi här har fått den allra största försämringen, men i andra delar av kommunen har familjer blivit upprörda på grund av sämre skolbussar.
Förändringarna i skolskjutsen har flera negativa konsekvenser, berättar Elisabeth. Att barnen måste tillbringa mer tid på bussen gör dem tröttare, att det blir trängre på bussen ökar risken för smittspridning, och så är det många som väljer att skjutsa sina barn till skolan istället för att kliva upp tidigare på morgonen för att sätta barnen på bussen.
– Rektorn har pratat om att det är mycket bilar vid skolan och man vill gärna att barnen åker skolbuss.
Nu hoppas Elisabeth på en förklaring från kommunen.
– Vi hoppas att de ska ta in hur det här påverkar oss och vad vi tycker, inte bara ta hänsyn till ekonomiska vinster. Jag tycker att man kunde ha pratat lite mer föräldrarna innan man gjorde förändringen.
Christina Stenhammar menar att föräldrar vanligtvis kan vänta sig information från skolan om förändringar gällande skolskjuts, men att detta nu uteblev då skolan fick informationen strax före skolstart.
Nu har kommunen beslutat att utreda frågan för att se hur situationen kan förbättras. I utredningen ska man titta på konsekvenser gällande restid, men även på kostnader.
– Vi vill förstås att skolskjutsen ska bli bra för alla, men det finns många faktorer att ta hänsyn till.
Besked kommer under hösten.