Skola riskerar missa en årskull

Forsmarks skola riskerar att halvera elevantalet under ett helt läsår när Sverige tar steget in i den nya gymnasieskolan.

Östhammar2010-09-17 10:57

Det är i övergången till den nya skolan som riksdagen har beslutat att riva upp alla tillstånd för riksintag och att dessa upphör att gälla 1 januari 2011. Det ställer till problem för Forsmarks skola då de nya reglerna innebär att inga elever kan söka till Forsmark förrän tidigast höstterminen 2012.

Forsmarks skola är den enda skolan i Sverige som från årskurs 2 har riksintag till det naturvetenskapliga programmet med energi- och miljöprofil och med kärnkraftteknik på programmet. Men när den nya skolan börjar 2011 gäller också nya förutsättningar för riksintaget. Det nya är att skolan senast 1 februari 2011 på nytt måste söka tillstånd hos Skolverket för riksrekrytering för det naturvetenskapliga programmet.

Riksdagens slopande av tillstånden för riksintagen får tuffa effekter på Forsmarks skola eftersom den har riksintag från årskurs två. Forsmarks skola står utan tillstånd ett helt läsår och det innebär att elever inte kan söka till utbildningen, varken under höstterminen 2011 eller vårterminen 2012.
– Skolan hamnar i ett vakum under ett helt läsår. År 2012 har vi inga andraårselever och 2013 inga årskurstreelever. I dag går drygt ett hundra elever på Forsmarks skola, under det läsår vi förlorar årskurs två och tre är elevantalet nere i omkring hälften, 50-60 elever, säger Per Lannerhed, rektor för Forsmarks skola.

Gudrun Wirmark på utbildningsdepartementet säger till UNT att riksdagen inte tänkte på att det finns skolor i landet som har intagning från årskurs 2 för riksintaget när tillstånden upplöstes.
– För att rätta till detta behövs ett nytt regeringsförslag om att riksrekrytering får gälla från årskurs två när den nya skolan införs. Jag tror det går att lösa, säger hon.

Riksrekryterande utbildning innebär att skolor tar emot elever från hela landet till ett nationellt, specialutformat eller individuellt program på samma villkor som elever från den egna kommunen. Eleven tar med sig den så kallade skolpengen från hemkommunen. De elever som har kommit in på utbildningar som startat innan den 1 januari 2011 får slutföra den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om