Skogsbruket hotar sällsynta svampar
I Nordupplands kalkrika skogar trivs flera sällsynta svampar. Men skogsbruket hotar deras överlevnad. Just nu pågår två nationella åtgärdsprogram för skydda de rödlistade fjälltaggsvamparna och violgubben.
Rödlistad brandtaggsvamp, unik för Uppland.
Foto: Marie Ström
För att skydda de två rödlistade arterna har Naturvårdsverket tagit fram åtgärdsprogram. Arbetet startar i år och pågår till 2010. Under perioden ska länsstyrelsen inventera kalkbarrskogarna och utreda hur de bör skötas. Ett problem är att en stor del av skogsmarken ägs av privatpersoner som sällan hoppar jämfota av glädje när de får veta att deras skog är full av hotade arter.
— De flesta tycker kanske inte att det är jätteskoj att äga en drös sällsynta arter. Kanske har de skött skogen många år för att kunna avverka, säger Maria Forslund, koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Uppsala.
Annan skog i utbyte
En lösning är att de får en annan skog i utbyte, andra att området blir naturreservat eller biotopskyddat och skogsägaren ersätts ekonomiskt för den uteblivna avverkningen.
I veckan hölls en svampkurs i skogarna kring Östhammar och Tierp som ett led i åtgärdsarbetet. Med hjälp av svampexperterna Johan Nitare från Skogsstyrelsen och Gillis Aronsson från Upplandsstiftelsen fick representanter från landets länsstyrelser lära sig mer om de hotade svamparna.
Sällsynta taggsvampar
UNT följde med gruppen in i skogarna vid byn Tuskö på Söderön. Där behöver man inte ta många steg för att finna några av landets mest sällsynta taggsvampar. Först dyker en raggtaggsvamp upp. Snart därefter taggfingersvamp, brandtaggsvamp och koppartaggsvamp. Plötsligt hörs en vissling genom barrträden.
— Vill någon se en violgubbe, ropar Johan Nitare.
Deltagarna stövlar upprymt genom skogen med kamerorna i handen. Violgubben går nästan bara att se i de norduppländska skogarna.
— Den är väldigt ovanlig och 90 procent av beståndet finns här, säger Maria Forslund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!