Skilda skolvärldar

Tyst i klassrummet på det ena stället. Möjlighet att skära i ett grishjärta på det andra. Att skolgången kan se olika ut i skilda länder har elever på Bruksgymnasiet i Gimo och vid Gumnasia 116 i Sankt Petersburg nyligen fått erfara.

Elever från en skola i S:t Petersburg i Ryssland besöker i veckan Bruksgymnasiet i Gimo.

Elever från en skola i S:t Petersburg i Ryssland besöker i veckan Bruksgymnasiet i Gimo.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-05-06 16:14

Sedan flera år har Bruksgymnasiet i Östhammars kommun ett utbyte med Gumnasia 116 i Sankt Petersburg. I december var nio elever från Bruksgymnasiet på besök med några lärare i S:t Petersburg där de besökte Gumnasia 116 och bodde hos de ryska elevernas familjer. I veckan var det dags att återgärda gästfriheten, när lika många elever från skolan i S:t Petersburg kom till Sverige.

UNT fick tillfälle att träffa några av eleverna på fredagen, efter att KMTD-eleverna (motsvarande estetiska programmet) just haft en bejublad konsert vid skolans kafé. Kvällen innan framförde de en teaterpjäs för gästerna, med repliker på engelska och ryska.
– Det här är en mycket större skola, med smart design. Och det verkar vara mycket praktik. I vår skola är det mer teoretiskt, sade Jane Volotskova och fick medhåll av Anya Nazarova.
– Det är så kreativa lektioner här. Så är det inte ofta i ryska skolor.
  
Rebecca Boström, som läser KMTD-programmet (konst-musik-teater-dans) på Bruksgymnasiet, minns att hon blev fascinerad av hur tyst det var på den första lektion hon besökte.
– De var jättetysta. Jag trodde att de hade prov, men det var tydligen bara en vanlig lektion.
På fredagen fick de ryska eleverna vara med på en biologilektion där man dissekerade hjärtan och lungor från djur. Det gjorde stort intryck, även om lukten inte var så angenäm.
– Efter dagens biologilektion vill jag bli läkare, sade Dan Mikheen bestämt.

Under utbytesdagarna i S:t Petersburg i december besökte eleverna Eremitaget, ett av världens främsta konstmuseer. En balettföreställning hanns också med, och dessutom fick de svenska eleverna se ryska elever i åldern 11 till 15 år i en operaföreställning. De svenska eleverna kontrade med att framföra ett luciatåg på plats - något sådant hade eleverna i S:t Petersburg aldrig sett och vissa trodde att stjärngossarna var feer.
Så vad ger det att träffa elever från andra länder och besöka varandras skolor? Frågan visar sig kräva en del eftertanke. Men så kommer eleverna på att de faktiskt insett hur olika det kan vara att gå i skolan beroende på var man bor. Och att de fått veta mycket om varandras traditioner, historia och sedvänjor, till och med lärt sig ett och annat ord (”kafé” och ”va?”).
– Det var roligt att se en annan kultur och hur saker fungerar där. Ganska mycket är annorlunda i Ryssland, sade Julia Andersson innan det var dags för nästa lektion i rättskunskap på Bruksgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om