Läkaren fick nio avvikelser – på sex veckor

Läkaren skickade patienter fel, skrev ut för mycket medicin och gav märkliga uppmaningar. Nu får han kritik från Inspektionen för vård och omsorg – men förlorar inte sin legitimation.

Läkaren var anställd i sex veckor. Den perioden resulterade i nio avvikelserapporter.

Läkaren var anställd i sex veckor. Den perioden resulterade i nio avvikelserapporter.

Foto: UNT/Montage

Östhammar2025-03-30 11:00

Som UNT tidigare berättat arbetade läkaren på Östhammars vårdcentral som hyrläkare under sex veckor i slutet av förra året.

När patienter som läkaren träffat började komma på återbesök upptäcktes brister i journalerna. Chefen på vårdcentralen beslutade då att alla journaler som läkaren hanterat skulle granskas. Då upptäcktes sammanlagt nio avvikelser.

Enligt avvikelserapporterna skrev läkaren exempelvis i en journal "misstänkt tjocktarmstumör, leukemi och lunginflammation". Men läkaren startade ingen utredning.

En annan patient hade enligt läkaren misstänkt bältros, lungförändringar och förändringar i tjocktarmen. Patienten fick uppmaningen att själv boka en uppföljning "vid utebliven förbättring".

Det hela anmäldes till IVO som nu alltså riktar kritik mot läkaren. 

I myndighetens granskning framkommer att läkaren bland annat skickade vidare en patient till fel instans och satte in fel läkemedel till en annan patient. En tredje patient skickades på urinprovtagning på grund av högt blodtryck och extraslag på hjärtat, något som inte är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkaren har enligt IVO även låtit bli att skriva in i journalen vilka mediciner en patient fått recept på och skrivit ut för mycket narkotiska läkemedel till flera patienter.

Men IVO har valt att inte anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som är den instans som prövar om en läkare ska få behålla sin legitimation.

– Läkaren har uppvisat brister som vi sammantaget inte bedömer är tillräckliga för att göra en anmälan, säger Christina Carlsson, enhetschef på IVO.

Men hon säger också att om läkaren skulle bli aktuell i ett nytt ärende framöver kan den kritik som nu riktats mot läkaren få betydelse.

– Ser vi till exempel att brister återkommer och att man inte tagit lärdom av tidigare brister så bedöms det allvarligare.

Finns det inte risk att läkaren fortsätter arbeta någon annanstans?

– Alla vårdgivare har en skyldighet att anmäla till oss om man bedömer att det finns en risk att en legitimerad yrkesutövare är en fara för patientsäkerheten. Vårdgivare har också möjlighet att kontakta oss vid exempelvis anställningar för att undersöka om individen varit aktuell i något ärende hos IVO, säger Christina Carlsson.

Alla Östhammarspatienter som fick felaktiga diagnoser har besökt nya läkare och inga allvarliga vårdskador upptäcktes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!