Nu hoppas Wetseras Vänner att skeppet redan till nästa sommar kan öppnas som samlingsplats för Öregrunds barn och ungdomar.
– Vilken otrolig scenförändring! De mörka molnen kring Wetsera började samla sig när pengarna till renoveringen att göra henne i sjödugligt skick tog slut förra året. Nu är allt ljust igen, säger Björn Björebäck för Wetseras Vänner.
Wetseras Vänner är en ideell förening med syfte att äga, renovera och bevara segelfartyget Wetsera.
Björn Björebäck har varit med sedan starten då vänföreningen tog över skeppet för omkring fyra år sedan - med höga förväntningar att göra den gamla råseglaren segelbar.
När Wetsera togs upp år 2013 var tanken renoveringen skulle ta högst ett halvår.
Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. Under renoveringen visade det sig att hon var i sämre skick än väntat.
Trots obehagliga överraskningar och fördyringar i restaureringen avskräcktes inte medlemmarna i Wetseras Vänner att fortsätta det tålamodskrävande uppdraget.
Sedan pengarna till renoveringen tog helt slut för något halvår sedan har arbetet stått helt stilla.
Björn Björebäck har jobbat sig igenom Wetsera-krisen och vändningen kom vid pingisbordet.
Björn är deltidsbrandman och spelade pingis med räddningsmankollegan Anneli Häyrén på räddningsstationen i Öregrund där båda bor.
.– Björn berättade om visionerna för Wetsera. Jag blev intresserad, ja, jag hade ju imponerats av henne tidigare när hon låg vid kaj i Öregrunds hamn, berättar Anneli som är sekreterare i Wetseras Vänner.
Samtalen om Wetsera och den gamla damens framtid mellan pingisduellerna utvecklade sig. Anneli blev mer och mer engagerad i Wetsera och det ledde fram till att Anneli tog på sig uppgiften att skriva ansökan till Allmänna arvsfonden om pengar för att göra Wetsera till en samlingsplats för barn och unga.
– Helt perfekt, eftersom Anneli är forskare och är van att skriva ansökningar för att få pengar till olika projekt, säger Björn.
En flytande ungdomsgård! En av grundidéerna är att Wetsera blir en samlingsplats för barn och ungdomar där de bara kan hänga, eller lära sig sjömanskap, om havet, skärgården och dess historia, eller göra egentligen vad de känner för precis som på en vanlig ungdomsgård på land. Dykar-, sim- och seglarskola är andra planerade aktiviteter.
Arvsfonden tror på konceptet och ger Wetseras Vänner 2,8 miljoner för genomförandet.
– Vi får de pengar som behövs för att slutföra renoveringen på Wetsera, det betyder bland annat att vi kan montera garneringen ombord, det vill säga innerväggarna i skeppet, även att byta däcksbalkar och däck, med mera, förklarar Björn Björebäck som tror att fartyget kan sjösättas till nästa sommar.
Det är första gången arvsfonden gett pengar till en lokal som är flytande och kan flyttas.
– Vi får flytta Wetsera längs kaj, men inte segla med henne som ungdomsgård. Med Wetsera får Öregrund äntligen också en ungdomsgård, orten saknar en sådan, säger Anneli Häyrén.
Hittills har renoveringen av skeppet kostat omkring fyra miljoner kronor. Omkring 40 ton ek förbrukats i renoveringen, en stor del av den eken är Den Kungliga eken från odlingen på Visingsö.
Ursprungstanken för Wetseras Vänner är densamma nu som när föreningen tog över fartyget:
– Vi ska göra henne till ett visitkort för Öregrund och en turistmagnet. Öregrund är en gammal skuthamn och självklart ska vi då ha en skuta, som förr i tiden.
Eftersom Wetsera är ett systerskepp till Pippi Långstrumps skuta i filmen tror båda att ett sjörövarskepp, bara det, blir en magnet som drar till sig många nyfkna barn och ungdomar.