Civilingenjören Johan Dasht, 44 år, växte upp i Luleå och blev ny vd för Svensk Kärnbränslehantering (SKB) i mars 2020. Innan arbetade han på OKG AB, där han först började som trainee 2005.
– De senaste fyra åren har jag varit vd på OKG, så småningom dök den här tjänsten upp på SKB. Det kändes otroligt meningsfullt att det är vår generation som tar hand om kärnavfallet, eftersom det är vi som använt sig av kärnkraft, säger Johan Dasht.
I mars hade inte rådande pandemi slagit till ordentligt i Sverige än, och den nye vd:n hann med några besök till Östhammar innan det var dags för social distansering. Själv bor han i Oskarshamn, och har ingen direkt koppling till kommunen.
– Vi började med lite överlämning två veckor innan jag började, så jag hann åka till Östhammar innan corona. Det är väldigt vackert ute vid Forsmark, men den närmaste kopplingen till kommunen är väl min mamma som bor i Gävle, där är jag relativt ofta på besök, säger han.
Utöver sin civilingenjörsexamen har Johan Dasht gått forskarutbildning i tillämpad matematik, och läst en master i företagsekonomi. De senaste femton åren har han jobbat specifikt med tekniktung kärnkraftsindustri.
– Jag är rätt insatt i hur energisektorn i Sverige fungerar. Sverige är ett av de länder som kommit längst när det kommer till slutförvar av kärnavfall, Finland har kommit lite längre och de använder samma metoder som Sverige, det ska bli spännande.
Snart, närmare bestämt 9 juni, kommer frågan om slutförvaret behandlas i kommunfullmäktige i Östhammar. Fram till 17 juni 2020 kan allmänheten lämna synpunkter på ansökan till regeringen. Enligt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) har det funnits stora brister i SKB:s ansökan, specifikt gällande hur väl förvaret skyddar djur och natur på lång sikt. Johan Dasht är dock inte nämnvärt orolig över kritiken.
– Det här är säkert, jag lutar mig då framförallt mot den forskning som Sverige och världen bedrivit de senaste 40 åren, det vi forskar om publiceras i vetenskapliga tidningar världen över och det har granskats av samhället och experter inom strålsäkerhetsmyndigheten.
Att byta jobb och dessutom bli vd för ett företag som SKB kan vara stort och nervkittlande. Att göra det under en pandemi är mer komplicerat. Johan Dasht beskriver sig själv som nyfiken och redo för nya lärdomar i sin roll som ny vd för SKB.
– När jag började, började även corona. Det blev två dimensioner på det hela. Dels tycker jag att det här känns helt rätt. Det är en fantastisk organisation och jag känner mig välkommen. Jag som ny måste även lära mig hur allt fungerar på arbetsplatsen, samtidigt som vi måste tackla corona. Jag tror att det här är ett bra tillfälle att få nya erfarenheter, vad kan vi ta för lärdomar från pandemin när vi kommer ut ur den här situationen?
Hur ser du på de beslut om slutförvaret som ska fattas i Östhammars kommun och på riksnivå?
– Ska vi som producerat avfallet ta hand om det, eller vill vi skjuta det till framtida generationer? Min inställning är att det är vår generation som varit med och producerat det avfall som finns, alltså är det vi som behöver ta hand om det. Jag känner mig trygg med att vi som nation kommer att ta vårt ansvar och vara de som tar hand om det här. Om det blir några månader förskjutet eller så, det är mer en fråga om timing, säger Johan Dasht.