Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, kommer inte att göra någon åverkan på naturen vid det planerade slutförvaret i Forsmark innan regeringen ger klartecken till projektet. Med det beskedet vill SKB lugna dem som befarar att företaget håller på att smygstarta sitt bygge.
– Vi kommer inte att göra några som helst ingrepp i förväg, säger Erik Setzman, chef för kvalitet och miljö på SKB.
Parallellt med ansökningarna om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark har SKB sökt om dispens hos länsstyrelsen i Uppsala län för att få göra ingrepp som skadar skyddade växter och djur i samband med bygget. I juni beviljade länsstyrelsen dispensen med motiveringen att den ”behövs av tvingande skäl”.
Men artskyddsdispensen möter motstånd. I går berättade UNT att länsstyrelsen har fått in fyra överklaganden av beslutet. Kritikerna hävdar bland annat att dispensen gör det möjligt för SKB att förstöra marken i området innan det är klart om det blir något slutförvar i Forsmark. Men det kommer inte att ske, lovar SKB.
– Skälet till att vi har sökt artskyddsdispensen i förväg är att vi behöver vara förberedda den dag vi får ett eventuellt tillstånd för slutförvaret – då får inte hela projektet falla på att vi saknar dispens för att göra de ingrepp som krävs, säger Erik Setzman på SKB.
Faktum är att SKB redan har påbörjat sitt arbete. Företaget har anlagt nya gölar för de sällsynta gölgrodor som blir hemlösa om slutförvaret blir verklighet, och planerar att anlägga fler.
– Det handlar om rena naturskyddsåtgärder. Möjligen kan det bli aktuellt att flytta gölgrodor från de gamla gölarna till de nya för att visa att de fungerar, säger Erik Setzman.
Miljöorganisationen Milkas, som har överklagat länsstyrelsens beslut, menar att ansökan om artskyddsdispens inte borde behandlas separat.
– Det är en medveten strategi från SKB att dela upp sin ansökan i olika delar för att göra det svårare för dem som prövar ärendet att få en helhetsbild av slutförvarsprojektet, säger Miles Goldstick på Milkas.
Erik Setzman medger att SKB hade kunnat baka in frågan om artskyddsdispensen i den större ansökan om tillstånd för slutförvaret som prövas av mark- och miljödomstolen. Men beslutet att dela upp ansökan har inget med strategi att göra, säger han.
– Absolut inte, vi är väldigt måna om helhetsperspektivet. Vi ansökte om dispens hos länsstyrelsen eftersom den är van att pröva den här sortens frågor och har stor sakkompetens.