Upphandlingen är avslutad och bygget i Forsmark är i startgroparna. Den organisationsförstärkning som bolaget just nu genomför går framför allt ut på att förbereda byggandet av kärnbränsleförvaret, som enligt SKB:s planer ska påbörjas år 2014 eller år 2015 efter myndighetsprövningen.
– Miljöingenjör, hydrolog och projekteringsledare är tjänster som vi haft ute under våren och tillsatt. Just nu söker vi en projektingenjör för säkerhetsredovisning, säger Jessica Alsenlid Otterstål som är pressinformatör vid SKB.
Personalen som jobbar med driften av SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, är trångbodda vid SKB:s kontor i Forsmark och en del av dem kommer också att få plats i det nya projektkontoret på området, enligt Jessica Alsenlid Otterstål.
– Men primärt är projektkontoret till för personalen som ska jobba med kärnbränsleförvaret. Man är mitt uppe i detaljplaneringen, mycket är på gång och det kommer att bli fler anställningar också.
Tanken är att SKB:s närvaro i Forsmark ska bli ännu mer påtaglig när själva slutförvarsbygget inleds runt år 2015. Förutom de 400 till 700 personerna som jobbar med slutförvarsbygget ska ”en betydande del” av de 160 anställda vid SKB:s huvudkontor flytta upp till Östhammars kommun. Det är åtminstone meningen, enligt den avsiktsförklaring som SKB kommit överens om med Östhammars kommun. Men när UNT försöker få klarhet i hur många av de 160 tjänsterna vid huvudkontoret som ska flyttas upp tar det stopp. SKB:s vd Claes Thegerström är otillgänglig och kan inte svara på några frågor. Via pressavdelningen låter han hälsa skriftligen att ”några av de huvudkontorsfunktioner som finns i Stockholm i dag kan komma att omlokaliseras till Forsmark/Östhammar.” Enligt Claes Thegerstöm kommer förändringen att ske successivt för att bibehålla kompetens och kontinuitet i företaget.
Formuleringen om ”några” skiljer sig från det som står i avsiktsförklaringen. Men Jessica Alsenlid Otterstål säger att SKB har precis samma inställning som tidigare.
– Det är samma sak vi menar. Men det är svårt att veta vilka funktioner och tjänster det kan handla om, vi kommer att avgöra det när det är aktuellt. I dag finns ingen anledning att avgöra vilka som ska flyttas.
Kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (M) har uppfattat att det handlar om ett hundratal personer i SKB:s ledning på huvudkontoret.
– Vi har inte ställt några krav från kommunen, vad jag vet. Men det är väl en ambition att så många som möjligt av dem ska komma hit. SKB har haft en intention att ha huvudkontoret i nära anslutning till verksamheten, och det tror jag nog att de håller fast vid.