I dag har SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, ungefär 100 anställda i Östhammars kommun. Under de kommande åren, fram till i början av 2030 då slutförvaret väntas stå klart, kommer SKB:s organisation att växa dramatiskt.
– I Östhammar kommer vi ha vår största organisation när vi byggt ut SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, och byggt klart slutförvaret för använt kärnbränsle. I Östhammar expanderar vi mest, säger Eva Halldén.
SKB vill bygga ut SFR, beläget i Forsmark, för att i framtiden kunna ta emot rivningsavfall från kärnkraftsverksamheten. I höst kommer frågan upp i Mark- och miljödomstolen.
Samtidigt håller SKB på att förbereda sig för nästa steg i slutförvarsfrågan, där det använda kärnbränslet ska deponeras. Mark- och miljödomstolen lämnade i början av 2018 ett yttrande till SKB där man menade att företaget skulle presentera ytterligare uppgifter om kopparkapseln, som ska försluta det använda bränslet.
– När kompletteringen lämnas in kommer den att gå ut på remiss över sommaren. Därefter kommer frågan till Östhammars kommun, som har vetorätt. Det ska göras innan regeringen fattar beslut, säger Eva Halldén.
Första januari gick SKB in i en ny företagsorganisation. För att vara förberedd när de slutgiltiga tillstånden för byggstart kommer företaget skapa en så kallad byggherreorganisation.
– Vi måste ha en sådan organisation för att kunna bygga slutförvaret, säger Eva Halldén.
Byggherreorganisationen är planerad att ligga i Östhammars kommun där 40-50 personer kommer arbeta. Tanken är inte att SKB ska anställa samtliga byggarbetare.
– Vi kommer inte ha alla byggresurser inom SKB och vi behöver förlita oss på konsulter och entreprenörer, säger Eva Halldén.
Om alla tillstånd går i lås hoppas Eva Halldén att bygget av slutförvaret ska starta i början av 2020-talet. Under den perioden kommer ungefär 600 personer vara inblandade i byggnationen. När slutförvaret är klart kommer organisationen förändras och fokusera mer på drift.
– Driftorganisationen kommer vara ungefär 200 personer stor här i Östhammar, säger Eva Halldén.
Eva Halldén tror att SKB:s långsiktiga planer kan hjälpa företaget att vara attraktivt på arbetsmarknaden och locka kompetent personal i framtiden.
– Våra planer i Östhammar sträcker sig till 2089. Det är inte förrän då man slutgiltigt kan försluta och riva ovanjordsanläggningarna. Vi är ett företag med väldigt långa tidsplaner.