Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i sin tillsyn av SKB vid flera tillfällen identifierat brister när det gäller strålsäkerheten i SKB:s drift av de kärntekniska anläggningarna Clab och SFR.
I januari i år genomförde myndigheten en inspektion för att bedöma hur SKB uppfyller kraven när det gäller bland annat ledning och styrning av verksamheten.
– Baserat på tidigare tillsyn, och på den inspektion som genomfördes i januari, ser vi brister i SKB:s förutsättningar att driva verksamheten på ett strålsäkert sätt, säger Elisabet Höge, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
SSM har vid inspektion konstaterat att SKB har otydliga ansvarsförhållanden inom organisationen vad gäller långsiktig säkerhet vid SFR. En svag styrning av strategiska, framåtblickande och principiella säkerhetsfrågor är ytterligare en brist.
I sitt föreläggande ställer sig SSM frågande till om SKB med de identifierade bristerna kan uppnå och vidmakthålla ett effektivt djupförsvar.
SKB behöver nu ta fram ett åtgärdsprogram där de redogör för orsakerna till bristerna och vilka åtgärder som ska vidtas.
Christopher Eckerberg, SKB:s vd, ser allvarligt på SSM:s kritik och han håller med om att SKB behöver få till ett mer systematiskt arbetssätt i driften av SFR och Clab.
Sedan början av 2013 har SKB tagit hjälp av den internationella organisationen WANO, för att identifiera och åtgärda brister i driften av anläggningarna.
– Vi arbetar redan för att åtgärda en del av de bristerna som SSM har identifierat. I nuläget håller vi på att etablera en ny enhet för kravtolkning och säkerhetsredovisning. Min bedömning är dock att en del av åtgärderna inte har gett effekt ännu, säger Christopher Eckerberg.
Han menar att ledningen på SKB nu kommer att se över hur de åtgärder som de redan arbetar med stämmer överens med åtgärderna som SSM kräver.
– Anläggningarna vi driver är säkra, men om vi inte rättar till bristerna kan säkerheten degradera på sikt. Därför kommer vi med full kraft att arbeta vidare med de åtgärder som krävs.
Christopher Eckerberg tror att en orsak till bristerna som identifierats kan vara att SKB är ungt som driftorganisation.
– Vi tog över driften av SFR 2007 och av Clab 2009, det är visserligen ett par år sedan, men möjligen handlar de här bristerna om att SKB fortfarande är ungt och omoget som driftorganisation.