SKB flyttar fler till Forsmark

Slutförvaret i Forsmark för inte bara med sig högaktivt kärnavfall, utan också arbetstillfällen och högutbildad arbetskraft.

SKB:s chef för slutförvarsprojektet Stefan Romedahl och vd Claes Thegerström.

SKB:s chef för slutförvarsprojektet Stefan Romedahl och vd Claes Thegerström.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2010-12-28 09:52

Runt 90 huvudkontorsfunktioner ska flyttas från Stockholm till Forsmark och samtidigt byggs ett projektkontor upp där 80 personer ska jobba från år 2015.

Kortsiktigt lockbete för något som kan ge kommunen långvariga problem, menar kritikerna. SKB:s planer på att bygga ett slutförvar cirka 500 meter ner i marken, ungefär där barackbyn finns i dag, kommer hur som helst att ge en hel del arbetstillfällen. Enligt det mervärdesavtal som tecknats mellan SKB:s ägare och Östhammars kommun kan cirka 90 huvudkontorsfunktioner flyttas från Stockholm till Forsmark i mitten av 2010-talet, om alla tillstånd är klara då. I dag jobbar ungefär 170 personer på huvudkontoret i Stockholm.
– Nittio tjänster bedöms att vi kan flytta över. Det är en utfästelse som vi har gjort till kommunen, säger SKB:s VD Claes Thegerström.

Dessutom håller SKB och projektchefen Stefan Romedahl på att rekrytera staben som ska arbeta med själva byggandet av kärnbränsleförvaret. Åttio personer ska ingå år 2015, och inledningsvis rekryteras en kärna bestående av femton personer till projektet.
– Tre personer har redan börjat här och nästa år ska ytterligare sju eller åtta tjänster tillsättas initialt, säger Stefan Romedahl.

SKB:s personal i Forsmark – cirka 40 personer – finns i dag vid SFR, precis vid vattnet och med utsikt ända bort till norra Gräsö. Men det börjar bli trångbott och Stefan Romedahl ser fram emot att få flytta in med sin personal i ett projektkontor som byggs upp i närheten. I slutet av mars ska allt vara klart för inflyttning. Kontoret rymmer i första skedet 50 personer, men det kan byggas ut. Fast det blir bara ett tillfälligt kontor. Meningen är att de flesta SKB-anställda ska jobba på ovanjordsdelen av slutförvarsanläggningen, runt år 2020, säger Stefan Romedahl.

Claes Thegerström är glatt överraskad av hur enkelt det har gått att rekrytera kompetent personal till Forsmark än så länge.
– Det har varit lätt att rekrytera med placering här ute, det känns bra.
I Forsmark har det etablerats en lokal ledningsgrupp, med Stefan Romedahl som sammankallande. De huvudansvariga för SFR, personal, kommunikation, SKB Näringslivsutveckling och en representant för ledningsstaben ingår.
– Det är en grupp som kommer att få allt större tyngd, säger Claes Thegerström.

Han menar att när man byggt ut SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, och dessutom byggt slutförvaret och tagit det i drift runt år 2025 kommer det nästan att vara fel att säga att SKB har huvudkontoret i Stockholm.
– På sikt blir Forsmark och Oskarshamn våra största enheter medan gruppen i Stockholm kommer att krympa.
Vid anställningsintervjuer till Stockholmskontoret informerar SKB sedan några år alltid om att tjänsten kan flyttas till Forsmark eller Oskarshamn, säger Claes Thegerström.
– För varje ny rekrytering finns den aspekten med. Det är en extra signal till medarbetarna om att jobbet kan omlokaliseras genom den utveckling som vi planerar.

Men det finns som bekant ingen regel utan undantag.
– Jag kan ärligt säga att verksamheten är ett pussel som måste läggas. När det handlar om nyckelpersoner kan det vara viktigt att behålla en sådan kompetens i företaget.
Är det bara för kommunens skull som ni flyttar personal?
– Nej, det är också bra för våra anställda att dagligen kunna se hur verksamheten går till. Egentligen är det ganska logiskt att ha den ambitionen på sikt, säger Claes Thegerström.

400-700 ARBETS-TILLFÄLLEN

SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, har i dag cirka 40 anställda i Forsmark, inklusive konsulter. De flesta jobbar med SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, som ska byggas ut till år 2020. Vid den tiden räknar SKB med att ha cirka 200 anställda totalt i Forsmark. Dessutom tillkommer underentreprenörer och konsulter, och totalt beräknas byggprojektet ge mellan 400 och 700 arbetstillfällen. När slutförvaret tas i drift runt år 2025 kommer SKB ha cirka 200 personer som jobbar med driften fram till år 2080.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om