Bland intresseorganisationerna som yttrat sig är tongångarna tuffa. Naturskyddsföreningen har en rad synpunkter på SKB:s ansökan. Bland annat hävdar man att SKB inte uppfyllt sitt ansvar att ta fram ett objektivt och allsidigt underlag. Det inte är möjligt att kontrollera om arbetet skett på ett vetenskapligt vis. Det saknas även redovisning av alternativa tekniker för slutförvaret och alternativa lokaliseringar. Naturskyddsföreningen anser att SKB låst sig vid en metod och vid vissa principer för platsvalet.
Miljörörelsernas kärnavfallssekretariat (Milkas) hävdar att SKB är selektivt när det gäller vetenskapliga rön. I yttrandet skriver man att SKB bortser från möjliga och också troliga geologiska förändringar. Bland dessa finns jordbävningar, annan seismisk aktivitet och nedisning.
Opinionsgruppen för säker slutförvaring (OSS) skriver att man saknar ett resonemang om varför Forsmark är den lämpligaste platsen för slutförvar. OSS pekar på att naturen omkring Forsmark är skyddsvärd med sin speciella flora och fauna och slår fast att en grundvattensänkning kan få förödande konsekvenser.
Flera myndigheter som har yttrat sig inför mark- och miljödomstolens prövning av SKB:s ansökan slår fast att ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen i sig är tillräckliga för att ett beslut ska kunna fattas.
Dock är några kompletteringar nödvändiga. Det hävdar Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.
Naturvårdsverket betonar att SKB valt en lämplig avgränsning för sin ansökan, men påpekar att det behövs betydligt fler villkor i tillståndsprövningen. I områden med särskilt höga naturvärden vill Naturvårdsverket se tydliga villkor förenade med ett tillstånd. Ytterligare en fråga som lyfts fram är egenkontroll. Här vill Naturvårdsverket se en beskrivning av hur en sådan ska byggas upp, planeras och genomföras.
Både Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten vill se ett resonemang om hur förändrade vattennivåer kan påverka biotoper som rikkärr och orkidén gulyxne. Länsstyrelsen pekar på att slutförvaret är en stor etablering i ett område som har stora naturvärden. Därför efterlyser man ett resonemang om kompensationsåtgärder vid påverkan av till exempel rikkärr.
Dessutom saknar länsstyrelsen en beskrivning för konsekvenserna för naturvärden i Söderviken, Asphällsfjärden, biotestsjön och Öregrundsgrepen. Havs - och vattenmyndigheten vill även hur sänkningen av sjön Puttan påverkar förutsättningarna för bottenfauna och fisk.
SKB-ansökan ifrågasätts
De vetenskapliga resonemangen ifrågasätts i SKB:s ansökan om slutförvar av använt kärnbränsle. Det framgår när flera remissinstanser yttrat sig inför Mark- och miljödomstolens prövning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!