SFR utgör slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och togs i drift på 1980-talet. Inför omhändertagandet av avvecklade kärnkraftsreaktorer behöver SFR byggas ut och SKB lämnade in en ansökan år 2014. Men nu görs vissa modifieringar. Någon särskild nedfart för att kunna ta emot hela reaktortankar kommer inte att byggas. I stället ska reaktortankarna segmenteras, har SKB:s styrelse beslutat.
– Sammantaget väger de tekniska, logistiska och ekonomiska aspekterna tyngre till fördel för segmenteringsalternativet. Det innebär bland annat att en tredje tunnel som SKB tidigare projekterat för inte kommer att behövas eftersom vi kan ta ner reaktortankarna i delar, säger SKB:s projektledare Peter Larsson i en kommentar.
Ett tidigare yrkande om mellanlagring av långlivat låg- och medelaktivt avfall vid SFR dras dessutom tillbaka. Mellanlagring ska i stället ske vid kärnkraftverken fram till att det särskilda slutförvaret för långlivat låg- och medelaktivt avfall, SFL, är byggt.
Var SFL ska byggas är inte bestämt. I slutet av 2020-talet kan det enligt SKB vara möjligt att välja en plats och i mitten av 2040-talet räknar SKB med att SFL – som är det minsta slutförvaret – ska stå klart.