Riksgälden, som är ansvarig för att det ska finnas tillräckligt mycket pengar i Kärnavfallsfonden, menar att SKB måste bli bättre på att räkna. Myndigheten menar att SKB gör alldeles för subjektiva och i vissa fall rent olämpliga bedömningar. Som UNT tidigare har berättat har SKB de senaste åren ändrat den beräknade slutsumman från 150 miljarder till 221 miljarder kronor. Bland andra Östhammars kommun tycker att det här är "ytterst allvarligt".
SKB ägs av kärnkraftsproducenterna som är väl medvetna om att mer pengar kommer behövas framöver. Men de slår ändå ifrån sig kritiken.
– I dag finns över 70 miljarder kronor i fonden. Det här är en oerhört trygg finansieringsmodell. Vi räknar inte fram en slutkostnad vid ett tillfälle utan gör hela tiden nya beräkningar. Det skapar en stor trygghet för alla inblandade parter, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.
En förklaring till att de beräknade kostnaderna ökat så mycket mellan de senaste prognoserna, med 20 miljarder, är enligt Anna Porelius tiden.
– Vi har gått igenom en av Sveriges längsta tillståndsprövningsprocesser. Vi lämnade in vår ansökan redan 2011 och först 2022 tog regeringen beslut. SKB:s verksamhet i dag kostar runt en miljard kronor varje år, säger hon.
Samtidigt innebar regeringstillståndet att SKB kunde ta nästa steg i projekteringen av ett slutförvar.
– Ju längre vi kommer desto mer detaljerad information om exempelvis kostnader får vi. Det är en världsunik verksamhet som vi bedriver. Sedan påverkar självklart den generella kostnadsutvecklingen i samhället som vi ser nu även oss.
Är det rimligt att slutnotan i dag ligger på en nivå som för 15 år sedan var "helt otänkbar"?
– Det visar att finansieringssystemet fungerar oerhört väl. Vi gör nya prognoser vart tredje år för att våra ägare ska kunna fondera medel som täcker kostnaderna.
Kommer prognosen om ytterligare 15 år ligga på en nivå som i dag är helt otänkbar?
– Det är svårt att spekulera i. Det man ska komma ihåg är att våra ägare enligt lag ska stå för samtliga kostnader för att riva kärnkraftsreaktorerna och omhänderta avfallet. Det är ett ansvar som de har och tar.
Finns det en risk att pengarna i kärnavfallsfonden tar slut och att framtida skattebetalare får stå för notan?
– Alldeles oavsett hur mycket pengar som finns i fonden ligger ansvaret på kärnkraftsföretagen att finansiera hela vår verksamhet.