Skarp kritik från RFSU: "Det här stämmer inte"

Det är inte olagligt för 15-åringar att ha sex med varandra. Det säger företrädare RFSU och poängterar vikten av upplysning.

"Våra pass är bara en del av skolans hela sexualundervisning. Vi ser oss som ett komplement till den undervisning skolan själv ska och bör bedriva" säger Kerstin Tóth Isaxon på RFSU.

"Våra pass är bara en del av skolans hela sexualundervisning. Vi ser oss som ett komplement till den undervisning skolan själv ska och bör bedriva" säger Kerstin Tóth Isaxon på RFSU.

Foto: Daniel Ivarsson/RFSU

Östhammar2022-09-30 21:00

RFSU har i veckan besökt en skola i Östhammars kommun, vilket kritiserats av en förälder. Men RFSU själva säger att all deras sexualupplysning är åldersanpassad, bygger på forskning och lång erfarenhet.

– När vi besöker skolor bygger våra metoder på en hög nivå av elevdelaktighet, där elever uppmuntras till reflektion och diskussion och där deras frågor får vara med och styra innehållet, säger Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

Varför delar RFSU ut kondomer till 13-åringar? Är det inte är olagligt för personer under 15 år att ha sex?

– Det är inte olagligt. Det är ett missförstånd som vi ser stora problem med att sprida. Lagbrottet ligger i ifall en person över 15 år har sex med en person som är yngre än 15 år och syftar alltså till att skydda barn från att utsättas för sexuella övergrepp från en äldre person som kan utöva olika former av påtryckningar på den yngre. Personer under 15 år som har sex har alltså inte brutit mot någon lag.

undefined
Från RFSU anser man att det är viktigt att prata med ungdomar om frågor som rör sex och samlevnad innan de gör sin sexuella debut.

Kerstin Tóth Isaxon ser risker med att den här missuppfattningen sprids.

– Det riskerar att tysta unga i frågor som rör kropp, sex och samtycke och motverkar lagens syfte, att skydda barn från övergrepp, då det kan försvåra för exempelvis en 14-åring att berätta om ett övergrepp, om den då också felaktigt har fått bilden av att den gjort något olagligt.

Kerstin Tóth Isaxon poängterar också att upplysning i sig inte leder till sexuell aktivitet.

– Unga behöver ha kunskap och information om kondomer innan de har sex med en partner, precis som att unga behöver ha kunskap om exempelvis pubertet och menstruation i förväg. Det är en rättighet, säger hon.

undefined
"Unga behöver ha kunskap och information om kondomer innan de har sex med en partner" säger Kerstin Tóth Isaxon.

Uppmanar RFSU sjundeklassare att titta på porr ”om man gillar det”?

– Nej, vi uppmanar självklart ingen att titta på porr. Men vi fördömer inte heller unga som eventuellt har gjort det. Om man gör det, så stänger man möjligheten till kritiska samtal. Vi pratar alltid om hur unga själva uppfattar vad man eventuellt kan uppskatta eller tycka är dåligt med porr och ger förutsättningar för kritisk reflektion och analys – precis som de nya läroplanerna fastslår att sexualundervisningen ska göra, säger Kerstin Tóth Isaxon.

Hon säger också att anledningen till att RFSU tar upp porr är för att många unga någon gång har sett porr samtidigt som porr ofta skildrar sex på ett problematiskt och stereotypt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!