Skadad boplats kan vara fornminnesbrott

Vägverket har upptäckt att en gammal boplats vid grusvägen mellan Österbybruk och Rovsättra i Östhammars kommun skadats. En anmälan har nu gjorts till länsstyrelsen. Det kan röra sig om ett fornminnesbrott.

Östhammar2007-08-22 20:08
Vägverket har planerat att utföra diknings- och förstärkningsarbeten på väg 1127 mellan Österbybruk och Rovsättra, norr om Hökhuvud. Innan dessa påbörjats hölls ett samråd med länsstyrelsen. Där poängterades att inga markskador får uppstå vid de fornlämningar som finns längs vägen och dikesjord får inte placeras inom fornlämningsområdena.
- Men när vår konsult gjorde ett fältbesök på platsen upptäckte han att någon varit och rivit ganska kraftigt i fornlämningen, berättar Vägverkets projektledare Håkan Berggren.

I anmälan till länsstyrelsen står det att en mindre skogsväg passerar genom fornlämningen och ut till väg 1127. Det är vid den vägen som dikningsarbeten utförts och massorna har lagts på fornlämningen. Vem som utfört arbetet och orsakat skadorna är okänt.
Fornlämningen är enligt länsstyrelsens register en boplats från sten-, brons- eller järnålder. När en provgrop grävdes på platsen hittades brända ben och keramik.
- Usch, det här ser inte bra ut. Här är det något som har gått totalt snett, utbrister Ann Segerberg vid kulturmiljöenheten när hon får se de bilder som Vägverket skickat in.

Men exakt hur allvarlig skadan är kan handläggare Kia Nicklasson Bonander inte bedöma ännu.
- Vi måste först åka ut och titta.
Att skada en fornlämning är ett brott mot lagen om kulturminnen. Den som har orsakat skadan kan bli skyldig att återställa fornminnet. Det finns också möjlighet att driva ärendet rättsligt och straffet kan då bli böter eller till och med fängelse.

Brottsförebyggande rådet som nyligen gjorde en utredning om fornminnesbrott menar att de är vanligt förekommande.
- Fornminnen är inte alltid så lätta att känna igen och det är ofta okunskap som ligger bakom eller en viss nonchalans. Man tycker inte att det spelar så stor roll eller förstår inte att det är viktigt, säger utredaren Linda Källman.
Men det är svårt att få någon fälld. Redan efter två år preskriberas de mindre allvarliga fornminnesbrott och det kan ta tid innan skadorna upptäcks.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!