Under året kommer en fem år lång plan för att sätta upp solceller på taken på kommunala byggnader att starta. Det står klart efter att en oenig kommunstyrelse antagit femårsplanen.
– Det här är jätteviktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi blir dessutom mer robusta i vår egen elproduktion. På längre sikt kommer det här även vara en ekonomiskt god affär. Solcellerna väntas vara betalade på mellan åtta och tio år ungefär. Efter det är det ren vinst, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
Ledamöter från Liberalerna, Sverigedemokraterna, Lokalpartiet BoA och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.
– Moderaternas huvudinvändning handlar om kommunens ekonomi. Vi anser inte att den här miljönyttan står i proportion till kostnaden. Vi ska inte dra på oss mer kostnader, säger Pär-Olov Olsson (M), oppositionsråd.
I solcellsplanen har sex kommunala tak identifierats och prioriterats frö de fem kommande åren. Först ut är Pålkällan i centrala Östhammar.
– Pålkällan ligger jättebra till men det finns tyvärr inte så mycket yta att sätta solceller på, säger HadelMatty, energi- och driftingenjör, som arbetat med planen sedan april i fjol.
Sedan dess har ett omfattande arbete genomförts för att identifiera vilka byggnader som är lämpliga för installation av solceller.
– Jag har undersökt 80 procent av kommunens byggnader och genomfört platsbesök för att kontrollera bland annat läge och om byggnaderna är skuggfria, säger HadelMatty och fortsätter:
– Solcellerna ska hålla i 25-30 år. Därför har jag varit noggrann med att kontrollera att byggnaderna håller i så många år.
Enligt HadelMattys uträkningar kommer solcellerna att stå för ungefär 27 procent av byggnadernas elförbrukning och minska kommunens utsläpp med 40 ton koldioxid per år. Solcellerna väntas producera drygt 407 MWh per år.
Planens budget ligger på sex miljoner kronor och sedan 1 januari 2018 går det att söka ett statligt bidrag på 30 procent av kostnaderna för solcellsinstallationen. Flest solceller, 571 stycken, kommer sättas upp på taket på äldreboendet på Edsvägen i Östhammar under år 2020.
– Det här projektet gör att vi får större erfarenhet av solceller. Tanken är att det kommer diskuteras solceller när kommunen bygger nya byggnader. Den nya skolan vid Frösåkersskolan kommer till exempel ha det, säger HadelMatty.