Ska lära sig medla i skolan

Medling är en metod som ofta används i samband med brott, men nu vill Östhammars kommun införa den även i skolan. Därför hålls i dagarna en utbildning i just skolmedling och målet är att eleverna själva ska kunna agera medlare.

Eleonore Lind och Lottie Wahlin leder utbildningen.

Eleonore Lind och Lottie Wahlin leder utbildningen.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2010-09-03 06:49

Ett tjugotal personer, mestadels anställda inom skolan men också från kyrkan och flera kommunala förvaltningar, går just nu en två dagar lång utbildning i skolmedling.

I Ekeby församlingshem, utanför Alunda, matas de med information i ämnet av Eleonore Lind och Lottie Wahlin från Institutet för medlarutbildning i Sverige och deras budskap är glasklart:
- Medling kan användas i alla uppblossande konflikter där parterna själva inte klarar av att komma överens.

Grunden är att medlingen ska vara frivillig och i den bästa av världar vill föredragshållarna att alla lärare ska ha kunskaper inom konfliktlösning. Därtill vill de att samtliga elever ska känna till grunderna i hur man löser en konflikt, vilket inte alls alla gör i dag, samt att varje skola ska ha utbildade elevmedlare.
- Viktigt är att medlaren är opartisk och inte kommer med några råd till lösningar. Dessutom kan det vara bättre när det är en jämnårig som agerar medlare än när en vuxen gör det, säger Eleonore Lind.

Metoden används i vardagliga konflikter av olika slag och är ett arbete som kan motverka mobbning, men den används inte i mobbningssammanhang. I alla fall inte med elevmedlare.
- Nej, då krävs professionella insatser av vuxna, säger Lottie Wahlin.
Utbildningen är en del i ett projekt kallat BUSS, som i det här fallet står för Barn, Ungdom, Skola, Socialtjänst. Det drivs inom socialförvaltningen med syfte att vidareutveckla samarbetet mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen och samordnare i projektet är Stefan Enekvist.
- Vi gör nu ett försök att få igång medling på skolorna, främst på våra högstadieskolor, och därför har vi bland annat med alla våra fyra elevcoacher, säger han och fortsätter:
- Deltagarna i utbildningen får sedan ta med sig kunskapen till sina arbetsplatser och jobba vidare med den. Bland annat genom att involvera eleverna.

Farshad Fariani är en av kursdeltagarna. Till vardags är han elevassistent på Österbyskolan i Österbybruk och han ser konflikter på skolan varje dag.
- Jag är en person som går mycket på egna erfarenheter och eget tyckande när jag arbetar, men den här utbildningen är bra för den ger mig nya sätt att se på saker och ting. Jag kommer säkert att använda mig av den när jag kommer tillbaka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om