Ska jobba trots dropp

Gimobon Tommy Lövström, som är stelopererad i knät och dagligen får dropp på vård­centralen till följd av en infektion, ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Det har Försäkringskassan beslutat.

Foto: UNT/Arkiv

Östhammar2010-02-13 07:00
I dagarna nåddes Tommy Lövström av beskedet från Försäkringskassan: din ansökan om förlängd sjukpenning avslås. Läkarna och handläggaren som granskat det medicinska underlaget ansåg inte att det fanns skäl att förlänga sjukskrivningen, trots att Tommy Lövström går på intravenös antibiotikabehandling och är sjukskriven av sin egen läkare till den 31 maj. Att det enligt läkarintyget är "svårt för att inte säga omöjligt" för Tommy Lövström att utföra något arbete räckte inte.

- Nu är det ju tur att du har anmält dig till Arbetsförmedlingen, annars skulle du inte få någon ersättning alls, sade hon som ringde mig från Försäkringskassan. Det känns väldigt olustigt, säger Tommy Lövström.
@3a Text ui:Att arbeta är uteslutet för Tommy Lövström som knappt kan gå. Dagligen blir han skjutsad till vårdcentralen för att få en medicinsk behandling som tar drygt en timme och dessutom gör honom mycket trött. Ändå är det nu A-kasseersättning som gäller och stämpeldagar som försvinner tre månader framåt. Till på köpet har han redan ett fast jobb som målare.

- Jag är ju sjuk, inte arbetslös. Egentligen borde jag väl åka till jobbet och säga åt min arbetsgivare att fixa något till mig att göra, säger Tommy Lövström ironiskt.
Han väntar fortfarande på det skriftliga beslutet från Försäkringskassan. När det har kommit ska han överklaga och även skicka in ett nytt intyg från en infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.
- Varför ska jag behöva ha det så här egentligen? Men jag tänker begära en omprövning, jag ger mig inte.

Marika Söderberg, som är enhetschef vid Försäkringskassan i Uppsala, kan av sekretesskäl inte kommentera det enskilda fallet.
- Generellt gäller att det måste framgå av läkarintyget på vilket sätt en person har nedsatt arbetsförmåga.
Att det enligt en läkare är "svårt för att inte säga omöjligt" att utföra något arbete behöver alltså inte vara tillräckligt tungt vägande skäl för fortsatt sjukskrivning?
- Det är viktigt att läkaren beskriver hur arbetsförmågan är nedsatt. Det kan ju vara möjligt att en person inte kan göra ett visst arbete, men att man skulle klara en annan typ av arbete, säger Marika Söderberg.

Hur ser du på att en ­handikappad person under fyra år som sjukskriven aldrig träffat någon handläggare från Försäkringskassan, trots önskemål om hembesök?
- Det är svårt att rätta till något i efterhand. I vissa fall, och nu uttalar jag mig generellt, behövs det inga träffar. Men i våra utredningar är det bästa som finns att vi kan träffas personligen och vi har ­mötesplatser ute i länet och även möjligheter att göra hembesök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!