Sjöräddningssällskapet grundades i början av 1900-talet. Det är ingen statlig myndighet, utan består i första hand av ideella krafter som sköter de drygt 70 stationer som finns i landet. Sponsorer och medlemsavgifter täcker mycket av kostnaderna. Stationschef Fredrik Myhrberg har varit med sedan år 2003. Första kontakten med sjöräddningen hade han som 15-åring, i samband med en olycka som berörde honom djupt.
– Sedan dess har väl tankarna på att engagera sig funnits i bakhuvudet.
Fredrik Jansson har varit aktiv sedan år 2010 och blev skeppare fyra år senare. Tillsammans med andra sjöräddare ger han sig ut i alla väder för att hjälpa nödställda.
– Det blir mer och mer att göra. I år tror jag att vi är uppe i 151 utryckningar.
Främst är det på sommaren som det brukar vara intensivt. Sjöräddningen kan utöver SAR-uppdrag (search and rescue) bistå med bogsering, sjuktransporter och som brandvärn göra insatser i samarbete med Uppsala brandförsvar. Men nu behöver man fylla på med nya frivilliga krafter.
– Vi skulle lätt behöva vara tio personer till, säger Fredrik Myhrberg.
En rekryteringskampanj inleds i vår, både i Öregrund och i Östhammar, följt av utbildningsinsatser.
– Man behöver inte ha sjövana, men rätt attityd och en vilja att hjälpa andra människor, säger Bobby Lodin som ser gemenskapen och samhörigheten som ett stort plus.
Rik blir man däremot inte.
– Men den uppskattning vi får när vi hjälper nödställda, det är den bästa lön som finns, säger Fredrik Myhrberg.