Sjöfartsverket vill behålla Djurstenens fyr

Fyrlyktan fortsätter lysa på Gräsö. En försäljning av Djurstens fyr är i nuläget inte längre aktuell. Sjöfartsverket planerar att behålla fyren eftersom den är i så pass bra skick.

Östhammar2005-07-28 00:00
Sedan några år tillbaka har Sjöfartsverket haft planer på att sälja eller överlåta en handfull kustfyrar i landet eftersom de inte längre anses nödvändiga för sjösäkerheten och dessutom kostar verket stora summor i underhålls- och driftskostnader. Djurstens fyr är en av de fyrar som varit aktuell att sälja, men nu verkar det som att den kommer stanna i Sjöfartsverkets ägo.
— Vi har omvärderat Djursten och föreslagit att vi ska ha kvar den. Vi har tittat på ekonomiska aspekter och fyren är i så pass bra skick att vi kan behålla den, säger Christian Lagerwall vid Sjöfartsverket i Norrköping.
Tanken var från början att sälja eller överlåta fyrtornet på Gräsö och ersätta det med en enkel stolpfyr i närheten.
— Men det kostar pengar att sätta upp en separat lykta också. Dessutom är underhållskostnaderna för fyren framöver inte så höga. Den står skyddad och det är lätt att nå fram till den för att göra underhållsarbete, säger Christian Lagerwall.

Egen intresseförening
Djurstens fyrplats har en egen intresseförening som jobbar för fyrens överlevnad. Den är underrättad om att Sjöfartsverket avbrutit försäljningen av fyren.
— Det är bra att den inte blir någon privat sommarstuga eller hamnar hos någon som låser dörrarna och låter den försvinna. Men det viktiga för oss är inte vem som äger den utan att den blir tillgänglig och öppen för allmänheten att se, säger Roger Skärberg som är ordförande i intresseföreningen.
Om det är något som blir aktuellt för Djurstens fyr i framtiden kan Sjöfartsverket inte svara på. Men det utreder nu vilka fyrar som kan bli aktuella för att göras tillgängliga för allmänheten till exempel genom att arrendatorer sköter besök och visningar av dem.
— Även om fyrarnas uppgift i första hand är att leda sjöfart så ser vi gärna att de är öppna för allmänheten. Men det är en fråga om säkerhet, som det ser ut i dag kan man inte släppa in besökare hur som helst, säger Christian Lagerwall.

FYRFAKTA
Det finns ungefär 2 200 fyrar i Sverige, varav 130 har varit bemannade. Sjöfartsverket ansvarar för ungefär hälften av dessa och resten ägs av hamnar, kommuner, fiskeföreningar och privatpersoner.
Det första fyrtornet vid Djursten anlades på mitten av 1760-talet och en ny byggdes på slutet av 1830-talet då den gamla revs. Fyrplatsen automatiserades 1962 och 1996 såldes fyrmästar- och fyrvaktarbostäderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om