SGU varnar för att bygga på gruvmark

Östhammars kommun har gett förhandsbesked om bygglov för fritidshusbebyggelse i Norrskedika gruvby. Men SGU varnar för att närheten till den gamla Grindgruvan kan ställa till med problem.- Jag skulle inte vilja bo där, säger Arne Sundberg på SGU.

Östhammar2008-06-03 00:01
Det är en fastighetsägare som fått tillstånd att stycka av tre tomter för fritidshusbebyggelse i Norrskedika gruvby. Ärendet har väckt protester från bland annat Upplandsmuseet på grund av att man ville vårda den gamla kulturhistoriska miljön och överklagades. Men till sist gav ändå byggnadsnämnden sitt klartecken. Det ställdes då vissa krav, bland annat ska byggnaderna uppföras nära vägen just för att undvika gamla gruvhål i området.

Platsen ligger vid den gamla Grindgruvan som återfyllts av markägaren i mitten av 1970-talet. På senare år har fyllningen sjunkit till en tre meter djup sänka som enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning) "bedöms farlig att beträda".
Men stadsarkitekt Ingmar Lönngren, Östhammars kommun, är övertygad om att detta inte är något problem för den bebyggelse som planeras.
- Det här är ett område längre in på tomterna. Vi tror inte att det är någon rasrisk framme vid vägen där husen ska ställas, där har man haft bebyggelse förr i tiden.

Men Arne Sundberg, SGU, som gjort inventeringen av gamla gruvhål i Uppsala län tycker att man kanske borde ha varit försiktig med att stycka av för tomter på platsen över huvud taget. Han hoppas att kommunen nu ska utreda saken noggrant med hjälp av de kartor som finns hos Bergsstaten.
- Jag vet inte exakt hur man har tänkt sig att bygga men vad jag förstår ska tomterna ligga just där Grindgruvan låg. Spontant skulle jag varken råda någon till att bo där och jag skulle inte vilja bo där själv när det finns så mycket annan mark man kan bosätta sig på.

Han ger exempel från Sandviken där ett gammalt gruvhål som man trodde att man fyllt igen rasade in och lämnade efter sig ett djupt hål på en villatomt för två år sedan. Förhoppningen från SGU är att kommunerna i länet nu ska ta till sig den information som sammanställts om tidigare gruvverksamhet.
- Det känns som om kommunerna inte riktigt har kunskap om det här.
Stadsarkitekt Ingmar Lönngren menar att saken kan hamna i ett annat läge när man väl får en ansökan om bygglov, något som ännu inte skett. Han hävdar också att ansvaret ytterst vilar på fastighetsägaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!