Beslutet har tagits på tjänstemannanivå vid barn- och utbildningsförvaltningen mot bakgrund av Edsskolan har blivit för trång. Höstterminen år 2016 kommer det att finnas tre parallellklasser i årskurs 4 på Edsskolan, i stället för två. Vid en brandinspektion har Edsskolan dessutom fått en anmärkning om att det är för många elever i skolan. Skolan är dimensionerad för 200 elever och i dag har man cirka 280, enligt barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén. Eleverna i årskurs 6 kommer att ha fasta hemklassrum på Frösåkersskolan medan undervisningen sköts av personal från Edsskolan. Träslöjd och rastverksamhet kommer att ske på Edsskolan, som ligger mittemot Frösåkersskolan.
– Det låter inte helt ultimat för barnen att ha två ställen att vara på, säger föräldern Michael Pettersson som även undrar varför föräldrarna inte fått någon information om förändringen.
– Informationen borde kanske ha kommit från rektor eller klasslärare.
Barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén säger till UNT att beslutet togs av ledningsgruppen tidigare i veckan och att man valt att gå ut med det på kommunens hemsida inför torsdagskvällens skolråd på Edsskolan.
– Frågan kommer att tas upp på skolrådet.
Men där är ju bara ett par föräldrar från respektive klass med?
– Ja, jag hoppas även att det går ut informationsbrev från skolan på fredagen.
Lisbeth Bodén ser ingen anledning till att man skulle ha haft någon föräldradialog inför beslutet.
– Det finns inget att resonera kring. Det är fakta att vi måste göra den här förändringen.
I dag har sexorna på Ed moderna språk, NO och syslöjd på Frösåkersskolan. Både årskurs 5 och årskurs 6 äter lunch i Frösåkersskolans matsal. Föräldern Michael Pettersson är inte särskilt oroad av förändringen som berör sonen går i femman.
– Jag tror inte att det är någon större fara så. Eleverna är ändå på Frösåkersskolan och gör vissa grejer. Men spontant tycker jag att det låter lite hattigt att man ska gå över vägen för att träffa kompisar på rasterna.
Lisbeth Bodén menar att Edsskolans skolgård är mer anpassad för yngre barn än Frösåkersskolans.
– Det kan också vara en trygghetsfaktor för eleverna, åtminstone i början, att ha rasterna på Edsskolan. Det där ger sig nog med tiden.