Under fullmäktige framhävde Sverigedemokraternas ledamot Ylva Lundin kritik mot genuspedagogen i Östhammars kommun. Hon menade att det saknas vetenskapligt underlag för tjänsten och tyckte att den borde skrotas.
– Tjänsten har kostat minst två miljoner utan att vi fått se någon redovisning av resultaten. Det sägs att ett genusideologiskt arbetssätt ska förbättra skolresultaten för pojkar, men jag har inte sett ett exempel på det. I stället lyfts bara den manliga överordningen och dess skadlighet fram, sa hon.
När UNT kontaktar Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammars kommun, säger han att det finns flera fördelar med genuspedagogen. Han menar att det handlar om jämställdhet och jämlikhet. Inte heller håller han med Ylva Lundin (SD) om att genusvetenskapen skulle vägra erkänna biologiska skillnader mellan kvinnor och män.
– Det finns biologiska skillnader mellan könen, men det handlar om vad de skillnaderna får för uttryck. Tittar vi på flickors meritvärden i skolan så är de högre än pojkars. För mig finns det ingen annan förklaring än att det beror på sociala mönster, säger han.
Även Josefine Nilsson på barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun ser problematiskt på kritiken.
– Jag anser inte att vi ska tvinga människor in i ett kön och jag tycker inte att könet ska avgöra vilka egenskaper vi präglas efter. Genusarbetet är viktigt och det är bestämt enligt lag, säger hon.