SD till angrepp mot tjänstemän

Sverigedemokraterna i Östhammar kräver att 19 tjänstemän ska straffas med en varning eller avsked. SD menar att tjänstemännens skrivelse till socialnämnden, som handlar om en politikers uttalanden på Facebook, är ett grovt övertramp.

Martin Wahlsten (SD) tycker att den skrivelse som 19 tjänstemän på socialförvaltningen i Östhammar undertecknat är ett grovt övertramp.

Martin Wahlsten (SD) tycker att den skrivelse som 19 tjänstemän på socialförvaltningen i Östhammar undertecknat är ett grovt övertramp.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-03-20 19:00

I början av mars skrev 19 tjänstemän på en skrivelse som lämnades till socialnämnden i Östhammars kommun. Tjänstemännen ville att nämnden skulle svara på om det gick att utesluta Anna-Lena Söderblom (M), andra vice ordförande i nämnden och ledamot i arbetsutskottet, på grund av hennes uttalanden på Facebook om muslimer. Den 13 mars meddelade nämnden att det inte fanns någon grund för det.

– Vi tycker att tjänstemännen gjort ett grovt övertramp när de skriver på det här sättet och när de har ett sådant krav, säger Martin Wahlsten (SD) som samtidigt intygar att SD inte står bakom Anna-Lena Söderbloms uttalanden.

I ett meddelande på SD Östhammars Facebooksida riktar de skarp kritik mot tjänstemännen.

– Vi tycker att tjänstemännen ska vara politiskt neutrala. Det får självklart ha de här åsikterna som privatpersoner, men att gå ut med en kravlista tycker inte vi är okej, säger Martin Wahlsten.

I inlägget skriver SD så här: "SD kommer att göra allt som står i vår makt för att detta tilltag ska få konsekvenser för de inblandade. En formell varning måste vara ett absolut minimum, men möjligheterna till avsked måste också undersökas".

– Man kanske inte som politiker ska uttrycka sig på det sättet. Det låter näst intill som ett hot. Det är extremt olämpligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, och fortsätter:

– Det snuddar vid repressalieförbud vad gäller meddelarfrihet när de säger att de ska göra vad som helst för att komma åt dem.

Ett repressalieförbud innebär att en myndighet inte får straffa en anställd för att hen använt sin yttrandefrihet.

– Det här är en blandning av meddelarfrihet och yttrandefrihet. Som tjänsteman har man yttrandefrihet. Jag kan tycka att tjänstemännen är skyddade av yttrandefriheten, så det borde inte vara något att bråka om, säger Olle Lundin.

Skulle tjänstemännen kunna straffas?

– Nej, jag tror att det skulle vara väldigt svårt. Visst krävs det en viss lojalitet av en arbetstagare men den lojalitetsplikten kan man inte ta hur långt som helst när arbetsgivaren är en del av det allmänna. Arbetstagarna har rätt att yttra sig och de har rätt till yttrandefrihet och meddelarfrihet.

Detta har hänt

Den 18 februari publicerade UNT en artikel om moderaten Anna-Lena Söderbloms uttalanden på Facebook. Hon hade publicerat flera muslim- och islamkritiska inlägg. Två dagar senare publicerade hon en ursäkt där hon skrev att hon uttryckt sig klumpigt.

Den 9 mars publicerade UNT en artikel om en skrivelse som 19 tjänstemän på socialförvaltningen undertecknat där de ville att socialnämnden skulle utreda om det gick att utesluta Söderblom från nämndens arbetsutskott. Den 13 mars meddelade nämnden att det inte fanns någon grund till det.

Den 19 mars publicerade SD i Östhammar ett inlägg på Facebook med skarp kritik mot tjänstemännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!