De senaste åren har det varit svårt för kommunerna att budgetera. Extra tillskott från staten på grund av pandemin har lett till överskott i kassorna. Vissa efterdyningar av pandemin finns kvar men de stora orosmolnen är nya: Kriget i Ukraina och hur världsekonomin, inflationen och räntan påverkas.
– Det finns stora mått av osäkerhet, men jag tycker att vi har tagit fram en realistisk budget för 2023, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
Östhammars kommun räknar med att både priser och löner stiger framöver. Höjda löner leder inte bara till ökade lönekostnader för de kommunanställda utan även till ökade skatteintäkter. Kommunen räknar med nära 30 miljoner mer i skatteintäkter nästa år. Den prognosen bygger på att befolkningsökningen håller i sig och att antalet invånare ökar med runt 100 personer under året.
Om budgeten håller landar man på ett positivt resultat med 22,6 miljoner. I fjol gjorde man ett överskott på nära 70 miljoner kronor vilket motsvarade 4,9 procent. Nu vill man få ned överskottet till motsvarande 1,5 procent. I princip samtliga nämnder får mer pengar att röra sig med nästa år, för exempelvis socialnämnden handlar det om en ökad budgetram med runt 30 miljoner kronor.
– Vi minskar överskottet och satsar på välfärdssektorn. Vi har påbörjat ett viktigt omställningsarbete inom äldreomsorgen och där ska vi komma i mål. Men vi behöver samtidigt tillföra ännu mer resurser för att stärka arbetsmiljön i vården och höja kvaliteten ytterligare, säger Margareta Widén-Berggren (S).
De totala investeringarna nästa år landar på 83 miljoner kronor, enligt budgeten. En central del är att bereda plats för fler bostäder, framför allt i Österbybruk och Alunda. Man lägger även 10 miljoner på att rusta upp Landbadet i Alunda.
I nästa års budget blir det mer pengar till underhåll av kommunens fastigheter samt vägar och gator. Man avsätter också 10 miljoner kronor för att påbörja arbetet med nya skolor i Gimo.
– Nu rivs Hammarskolan och skolsituationen måste lösas. Det kommer dock ta tid, säger Margareta Widén-Berggren.
Enligt flerårsplanen som finns med i budgeten ligger de stora investeringarna för nya skolor först 2024–2025. Här avsätts också pengar för att bygga ut skolan i Alunda samt nya förskolor.
Det finns flera särskilda satsningar i budgeten. Bland annat läggs ytterligare 2 miljoner på en särskild lönesatsning för "prioriterade grupper" inom kommunen, i dagsläget handlar det om sjuksköterskor och förskollärare. Man vill även satsa 1,7 miljoner på säkerhet, beredskap och brottsförebyggande arbete.
– Vi måste höja ambitionsnivån på det här området, säger Jacob Spangenberg.
För att klara de stora investeringarna är man beredda att låna mer pengar. Det blir därmed ingen skattehöjning under 2023 utan skatten föreslås ligga kvar på 21,69 kronor. Samtidigt menar styret att det behövs ytterligare effektiviseringar. Men några stora sparområden pekas inte ut, i stället vill man minska kostnaderna för administration för att "skapa mer resurser till kärnverksamheten".
Budgeten som kommer läggas fram för kommunfullmäktige i mitten av juni är den sista signerad Spangenberg och Widén-Berggren. Och det är en valårsbudget, hur mycket valfläsk är det?
– Vid det här laget borde alla ha lärt sig att vi håller vad vi lovar och tar ansvar, säger Margareta Widén-Berggren.