Främst är det utvecklingen av fylleriet bland flickorna i årskurs nio som oroar, eftersom tjejerna i Östhammars kommun dricker sig berusade i betydligt större omfattning än övriga länet. Även när det gäller langning från föräldrar till barn sticker Östhammars kommun ut.
Frida Hansson är kommunens samordnare för drogförebyggande arbete och den som fått uppgiften att i samråd med Östhammars brottsförebyggande råd ta fram ett förslag till handlingsplan. Men att det dröjt ett och ett halvt år från avtal till att hon fick inleda sitt arbete med en handlingsplan ser hon inte som negativt.
– Det är bättre att man genomför en ordentlig analys och låter olika instanser tycka till. Att handlingsplanen har tagit tid betyder att arbetet blivit grundligt gjort, säger Frida Hansson.
Hon tror inte att den utdragna beslutsprocessen lett till att ungdomarnas alkoholvanor förvärrats.
– Samarbetet mellan polis och kommun har ju funnits sedan tidigare. Handlingsplanen innebär bara att vi ska få ett tydligare ledarskap och fokus.
Och ännu lär det dröja innan kommun och närpolis får några konkreta riktlinjer att arbeta utifrån. Enligt Frida Hansson kan ett godkännande av handlingsplanen väntas först i början av nästa år. Att det tagit så lång tid för handlingsplanen att tas fram kan ha flera orsaker, menar kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Flera tjänstemän har haft ärendet på sitt bord, och när någon slutat från sin tjänst och en annan varit föräldraledig har ärendet helt enkelt dragit ut på tiden. Jacob Spangenberg medger att det tagit lång tid för handlingsplanen att tas fram.
– Absolut, det är bara att erkänna. Vi borde ha varit snabbare. Men det är ju inte så att vi inte har arbetat för att minska berusningsdrickandet tidigare, säger han.