Saneringsarbetet inleddes under måndagen, något senare än det var tänkt.
– Vi var tvungna att anpassa oss efter väderleken. Det var lite för blåsigt under helgen för att vi skulle kunna ta oss ut, säger Malin Hübinette, beredskaps- och säkerhetssamordnare på Östhammars kommun.
Väderförhållanden i form av exempelvis vind och kvarvarande is kommer fortsatt till viss del styra hur saneringsarbetet kan fortskrida.
Sanering utförs nu av kommunens egen personal och man prioritererar sanering framför inventering.
– Vi jobbar lite mot klockan med tanke på fåglarnas häckningssäsong. Därför väljer vi att prioritera sanering på de platser där vi vet att det finns olja. Men de som är ute har självklart också i uppdrag att hålla ögonen öppna och inventera, säger Malin Hübinette.
När man sanerat kommer en större inventering att göras. Östhammars kommun uppmanar fortsatt allmänhet som gör fynd att rapportera in det via kommunens webbplats. Nu har man också lanserat en kartfunktion där man kan se exakt var fynd av olja har gjorts och hur saneringsarbetet fortgår.
Tallolja är inte direkt giftig för människor men kan ge allergiska besvär vid hudkontakt eller inandning över tid. Tallolja är biologiskt nedbrytbar över tid, men det kan ta lång tid för talloljan att brytas ned, särskilt när det är kallt ute.
Kustbevakningen har en pågående förundersökning där man försöker reda ut varifrån oljan kommer. Hittills har man inte kunnat komma fram till något.