Sandvik åtalas inte för dödsolyckan i Gimo

Efter nio månaders utredning av dödsolyckan på Sandvik i Gimo har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.

Kammaråklagare Jennie Nordin har lett förundersökningen.

Kammaråklagare Jennie Nordin har lett förundersökningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östhammar2021-04-28 08:35

Kammaråklagare Jennie Nordin har beslutat att förundersökningen om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott läggs ned och att inget åtal väcks mot Sandvik.

– Jag kan inte visa att någon bär ett straffrättsligt ansvar för det som inträffade, säger hon.

Det var den 14 juli i fjol som två anställda, en man i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, påträffades avlidna i en vätgastank på Sandviks anläggning i Gimo. Männen hittades av en vakt efter att anhöriga hört av sig till företaget när de inte fick kontakt med personerna. Männen arbetade med underhållsarbete när olyckan inträffade. Men exakt vad som hände har hittills varit höljt i dunkel.

Enligt vad som nu framkommit ska olyckan ha inträffat när manluckan till cisternen öppnades vid fel tillfälle då tanken fortfarande innehöll argon. Argon är i sig inte giftig, men gasen tränger undan syre i slutna utrymmen. Gasen är luktfri och färglös och leder ofta mycket snabbt till att personer som andas in den i ett slutet utrymme blir medvetslösa. Enligt utredningen ska dock de två anställda haft god kännedom kring riskerna med just argon.

undefined
De två männen, som var anställda på Sandvik Coromant, hittades livlösa i en tank efter att oroliga anhöriga slagit larm.

Enligt åklagaren ska flera personer vid tiden för olyckan ha utfört arbete på cisternen då tanken förbereddes för besiktning. Arbetsmiljöverket har konstaterat och anmärkt på att det funnits skillnader i muntliga och skriftliga instruktioner när det kom till att förbereda vätgastanken för invändig besiktning. Dock har det även framkommit att männen som förolyckades varit erfarna och mycket kompetenta och att de fått muntliga instruktioner och genomgångar om hur arbetet skulle gå till.

– Frågan vi har haft att utreda är om någon person kan anses ha straffrättsligt ansvar för det som inträffade. Det anser jag inte är möjligt, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Sammantaget har utredarna inte kunnat hitta orsaken till att luckan till vätgastanken öppnades vid fel tillfälle. På grund av detta har brott inte kunnat styrkas, uppger åklagaren.

undefined
Männen ska ha utfört underhållsarbete på vätgastanken när olyckan inträffade.

Dagen efter olyckan genomförde Arbetsmiljöverket tillsammans med polisen en inspektion på Sandvik. Därefter författade Arbetsmiljöverket en lång rapport om händelsen som blev klar i slutet av januari. Vad rapporten visade ville myndigheten inte berätta på grund av den förundersökningssekretess som rådde. Nu har åklagaren och utredarna gått igenom rapporten, hållit nya förhör med flera personer och alltså beslutat att inte väcka åtal mot Sandvik för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Sandvikkoncernen har inte velat kommentera händelsen medan utredningarna pågått. Företaget har även gjort en intern utredning men vad den visade har man inte heller velat berätta. Sandvik fick ta del av beslutet om att förundersökningen lagts ned på onsdagsmorgonen.

– Vi har tagit del av beslutet men vi behöver gå igenom vad som framkommit innan vi kan ge några ytterligare kommentarer, säger Johannes Hellström, presschef för Sandvik.

Ovanligt att åtal väcks

Under perioden 2010–2019 inträffade 434 dödliga arbetsmiljöolyckor i Sverige. En stor del kan tidigt avskrivas som rena olycksfall men vissa leder vidare till en förundersökning. I ungefär hälften av de fall, där brottsmisstanke funnits, har åtal väckts. Och drygt hälften av alla åtal har lett till fällande domar. En rapport som Arbetsmiljöverket beställde 2013 visade att cirka två procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!