Andelen niondeklassare som i våras fick godkänt betyg i alla ämnen var 71,2 procent. Det är en rejäl minskning från året innan då siffran var 79,7 procent.
I den analys som kommunen själv gjort är det vikande resultatet till stor del en effekt av en studieskuld till följd av pandemin.
– Vi har betydligt lägre resultat i år och där kan vi se pandemin som en förklaring, säger Christina Stenhammar, chef för sektor bildning.
Hur kan man avgöra att pandemin är orsaken?
– Vi ser ett tydligt tidssamband och en koppling till närvaron. Vi har haft hög frånvaro både bland elever men också bland personal. Vi tvingades ibland slå ihop klasser och lyckades inte ha behöriga lärare på plats hela tiden. Vi måste tyvärr konstatera att undervisningen inte höll samma kvalitet som vi önskar när smittan var som värst, säger Christina Stenhammar.
De senaste åren har man sett en uppgång i studieresultaten, men den trenden ser alltså ut att vara bruten nu. Drygt 71 procent, resultatet från i våras, är samma nivå som man låg på 2020. Men samtidigt högre än exempelvis 2018 då bara 63 procent av niondeklassarna fick godkänt i alla ämnen i årskurs nio.
Även i årskurs sex har andelen elever med godkänt i alla ämnen minskat under det senaste läsåret.
Kommunen tror att pandemins effekter kommer att synas i skolresultaten även framöver.
– Men den studieskuld som uppstått under pandemin ska vi med kompensatoriska åtgärder arbeta för att motverka och vi ska arbeta för att vända trenden vad gäller skolresultaten. Förhoppningen är att de låga resultaten inte ska hänga kvar, säger Christina Stenhammar.
Bland de åtgärder man vidtar finns förstärkta läxhjälpsinsatser och att fortsätta erbjuda lovskola.
Skolorna i kommunen har det senaste året gjort en särskild satsning på ökad skolnärvaro.
– Det arbetet ska vi förstärka under nästa år, är vår plan. Vi arbetar också med att skapa mer trygghet och studiero, exempelvis med hjälp av trygghetscoacher i skolorna. Mer trygghet och bättre studiero genererar trygga elever som presterar bättre.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade på sitt senaste möte bland annat att satsa 2 miljoner även under 2023 på trygghets- och elevcoacher på högstadiet. Man beslutade även att skjuta till närmare 3 miljoner för skolutveckling, i det ingår bland annat satsningen på ökad närvaro.