Samägda kärnkraftverk ifrågasätts

Bryt upp samägandet inom den svenska kärnkraften! Den uppmaningen ger Konkurrensverket i en skrivelse som behandlar konkurrenssituationen inom den svenska kärnkraftsindustrin.

Forsmarks kärnkraftverk ägs till 66 procent av Vattenfall till 22,2 procent av Fortum och till 9,9 procent av E.ON.

Forsmarks kärnkraftverk ägs till 66 procent av Vattenfall till 22,2 procent av Fortum och till 9,9 procent av E.ON.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2008-10-02 21:45
Kraftbolagen Vattenfall, E.ON och Fortum svarar tillsammans för 85 procent av elproduktionen i Sverige. Att de här tre dominerande aktörerna dessutom samäger landets kärnkraftverk i olika konstellationer bekymrar Konkurrensverket.
- I en rapport redan förra året flaggade vi för farorna med den här situationen men vi kom fram till att det saknades rättsliga förutsättningar för att med hjälp av konkurrenslagen ingripa mot samägandet. Den här skrivelsen understryker ytterligare det vi lade fram då, berättar Linda Gustafsson från Konkurrensverket.

Vad ser ni för faror med den här situationen?- De här dominerande bolagen kan inte trovärdigt sägas agera oberoende av varandra, bland annat genom alla tillfällen för informationsutbyte som finns. För vanliga konsumenter kan det i slutändan betyda alltför höga elpriser, säger hon.
Erik von Hofsten, presschef på Vattenfall Norden, förstår naturligtvis resonemanget men tydliggör att branschen håller sig till de regler som finns.
- Jag kan ju bara säga att all produktionsplanering vi gör sker inom ramen för gällande lagar och det förekommer inget otillbörligt samarbete. Frågan om marknadens funktion har undersökts i olika utredningssammanhang ett stort antal gånger. Varje gång har utredningarna visat att marknaden fungerar så som avsetts, säger Erik von Hofsten som dock inte är främmande för att medverka till en renodling av ägarförhållandena inom kraftindustrin om det anses nödvändigt för att öka förtroendet för elmarknaden.
- Vi medverkar redan i samtal med staten i den här frågan och är öppna för förslag bara det sker på affärsmässiga grunder, säger han.
Hos Näringsdepartementet behandlas frågan av förhandlaren Jan Magnusson.
- Jag för diskussioner med hela kraftindustrin med sikte på att hitta en framkomlig väg. Åtgärder det kan handla om är allt från att renodla ägarförhållandena till att skapa tydligare regelverk. Jag räknar med att jobba med frågan under det närmaste halvåret, säger Jan Magnusson.

De här äger kärnkraftverken:
Vattenfall, E.ON och Fortum är de tre stora, dominerande ägarna av kärnkraftsverken i Sverige.

Vattenfall är huvudägare i både Forsmark (66 proc) och Ringhals (70,4 proc).

E.ON är huvudägare i Oskarshamn (54,5 proc) men har också ägarandelar i både Forsmark (9,9 proc) och Ringhals (29,6 proc).

Fortum är delägare i Oskarshamn (43,4 proc) och Forsmark (22,2 proc).
Tillsammans svarar de här tre kraftbolagen för 85 procent av landets sammanlagda elproduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!