Östhammars kommun uppmanar Skolinspektionen att ta hänsyn till hela regionens utbud när de säger ja eller nej till friskolor i regionen. Kommunen vill helt enkelt slippa konkurrera om sina egna elever.
Flera friskolor ansöker hos Skolinspektionen om att få starta nya utbildningar i Uppsala i höst. Det handlar bland annat om naturvetarprogram, estetisk utbildning, el- och energi- samt vård- och omsorgsprogram.
Angränsande kommun har rätt att yttra sig om en friskola ansöker om etableringstillstånd. Östhammars kommuns hållning i frågan är att utbudet av gymnasieprogram i Uppsalaregionen är stort, kanske för stort till och med, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för den egna gymnasieskolan.
"...sammantaget kan den överetablering av fristående skolor som nu finns i närområdet påverka kommunens förmåga att bedriva gymnasieskola i egen regi framöver", konstaterar barn- och utbildningsnämnden i sitt förslag till yttrande till Skolinspektionen.
Utbildningarna som friskolorna vill starta finns redan på Bruksgymnasiet och ges även i stor omfattning på andra håll i regionen. I dag har 45 procent av niondeklassarna som bor i Östhammars kommun sökt den egna gymnasieskolan, enligt den preliminära antagningen. Antalet elever på Bruksgymnasiet kommer i så fall ligga på 360–390 nästa läsår. För få elever får konsekvenser för möjligheten att ha ett brett urval av utbildningsvägar. Att hålla en gymnasieskola igång där elevantalet är för litet kan bli för dyrt.