Östhammar säger nej till fler nyanlända

Östhammar vill inte ta emot några fler nyanlända som anvisas till kommunen från Migrationsverket. Ukrainska flyktingar är dock fortsatt välkomna.

Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, säger att kommunen inte kan ta emot några anvisade flyktingar de kommande tre åren.

Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, säger att kommunen inte kan ta emot några anvisade flyktingar de kommande tre åren.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-12-04 16:30

Nästa år ska 84 nyanlända anvisas till någon av länets åtta kommuner. Det handlar om personer som fått uppehållstillstånd, men som av någon anledning inte kan ordna bostad på egen hand.

Hur många som varje kommun ska ta emot beslutas av länsstyrelserna utifrån en beräkningsmodell som bland annat tar hänsyn till befolkningsstorlek, förutsättningar på arbetsmarknaden och hur många asylsökande som vistas i kommunen. Enligt länsstyrelsens beslut ska 11 personer nästa år anvisas till Östhammar.

Men kommunstyrelsen i Östhammar motsätter sig beslutet. Man vill inte ta emot några anvisade personer alls under de kommande tre åren.

– Vi har tagit ett stort ansvar de senaste åren. Vi kan inte göra det längre, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Exakt hur kommunens beslut ska tolkas och hur kommunen kommer att agera när personer de facto anvisas till kommunen säger han att tiden får utvisa. Men förhoppningen nu är att länsstyrelsen helt enkelt ska ändra sitt beslut. Från länsstyrelsens sida framhåller man att beslutet inte går att överklaga och att lagen att ta emot anvisningar är tvingande.

Östhammar anser att man tagit emot "oproportionerligt många" sedan bosättningslagen infördes 2016.

– De som anvisas är en väldigt krävande grupp med mycket låg utbildningsnivå. Ofta är de analfabeter. Vi får inte ut de personerna på arbetsmarknaden. Det är den bistra sanningen, säger Ylva Lundin (SD), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

undefined
Ylva Lundin (SD) anser att lagen som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända och försörja dem med bostad under den första tiden måste göras om. "Lagen är ett övergrepp på det kommunala självstyret", säger hon.

Östhammar har länge haft en av länets lägsta arbetslöshetssiffror, men de lokala politikerna delar inte bilden att låg arbetslöshet gör kommunen lämplig för att ta emot nyanlända.

– I dag har vi väldigt många personer som fastnar i SFI-utbildning eller olika introduktionsprogram. Vi måste få ner det antalet innan vi ens kan tänka på att ta emot fler, säger Fabian Sjöberg.

Kommunen framhåller även att bostadsmarknaden i Östhammar är ansträngd. Samtidigt finns stor efterfrågan på kompetens hos de lokala arbetsgivarna och då behöver de bostäder som finns gå till personer som helt enkelt kan få jobb, anser man.

Inför beslutet om hur många varje kommun ska ta emot framförde Östhammar sina synpunkter till länsstyrelsen, som svarade att man inte kan ta hänsyn till exempelvis bostadsbrist eftersom samtliga kommuner i länet rapporterar om bostadsbrist.

Östhammar har tagit emot många ukrainska flyktingar enligt det särskilda massflyktsdirektivet. Det är man fortsatt villig att göra, för enligt Fabian Sjöberg finns det en skillnad.

– Flera av de ukrainare som kommit hit har fått riktiga jobb med riktig lön inom en vecka. Då fungerar integrationen, säger han.

Oppositionen riktar skarp kritik mot beslutet att inte ta emot några anvisningar från Migrationsverket de kommande tre åren. Oppositionsrådet Lisa Norén (S) säger att man måste ha en reglerad invandring.

undefined
Lisa Norén (S) kallar kommunstyrelsens beslut för "omänskligt".

– Men det är långt mellan att ha en reglerad invandring till att vägra ta emot någon överhuvudtaget. Det är rent omänskligt att vi som kommun inte kan tänka oss att ta emot en endaste människa i nöd under de kommande tre åren. Vi har ingen aning om vad som händer i vår omvärld framöver, säger Lisa Norén.

Fabian Sjöberg håller inte med.

– Det är omänskligt att ta emot människor vi inte kan erbjuda en värdig integrering i samhället.

Kan det inte vara så att Östhammar helt enkelt måste ha ett bättre system för integration?

– Det skulle jag inte säga, säger Fabian Sjöberg.

Så många ska tas emot

Länsstyrelsen har beslutat om så kallade kommuntal, hur många anvisningar från Migrationsverket varje kommun ska ta emot. Inom parentes antalet som väntas självbosätta sig i varje kommun under 2024.

Enköping: 3 (39)

Heby: 4 (6)

Håbo: 9 (7)

Knivsta: 7 (6)

Tierp: 5 (12) 

Uppsala: 45 (164) 

Älvkarleby: 0 (9)

Östhammar: 11 (5) 

Uppsala län: 84 (249)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!