Sågar säkert efter stormen

Veckor efter ovädret Dagmars framfart fortsätter det farliga arbetet med att röja upp i skogen. Bertil Johansson, säkerhetssamordnare vid Mellanskog säger att med rätt teknik och planering för röjningsarbetet kan risken för skador minskas.

Bertil Johansson håller kurser i motorsågsteknik.

Bertil Johansson håller kurser i motorsågsteknik.

Foto: Ida Gustafsson

Östhammar2012-01-05 10:04

Att röja manuellt i stormfällda skogar är ett farligt arbete, drygt fem svenskar omkommer varje år i samband med motorsågsolyckor. Som säkerhetsombud för Mellanskog i Uppsala län ansvarar och håller Bertil Johansson kurser i motorsågsteknik för nybörjare såväl som för skogsveteraner.

På kurserna lär sig deltagarna att tänka på säkerheten i skogen, dels genom att de får rätt utrustning. Men även hur de på ett säkert sätt ska fälla ett träd som ligger. Bertil Johansson tog med sig UNT till skogen i Morkarla för att prata om riskerna med motorsågsarbete i stormskog.
– Det är så mycket spänning i träden när de ligger si och så i skogen. Kapar man stammen för nära roten kan den slå av benen när det faller, säger Bertil Johansson och visar med händerna hur man ska stå och såga på en rotvält tall.

För att maximera andelen virke som kan gå till försäljning är det viktigt att kapa nära roten. För att minska riskerna för skador på skogsarbetaren finns det olika tekniker att såga ner omkullblåsta träd. Själv utbildar Bertil Johansson i en metod som kallas för V-kap, som minskar på spänningen i trädet genom bitvis sågning på tre ställen runt om stammen.
– Den är ett stöd för skogsarbetaren som får koll på de här träden. När du sågar på slutet böjer sig trädet sakta ner. Det finns klart mer otrevliga metoder, som Stormkap, där är det lätt att träder bara smäller ner så att benet går av, säger han.

Den vanligaste skadeorsaken vid skogsarbete är, riskerna med motorsågen till trots, fallskador. En fjärdedel av det totala antalet skador vid skogsarbete inträffar när skogsarbete halkar på hala stammar eller isfläckar. För Skogsägare som måste röja när träden ligger huller om buller i skogen efter en stormig natt är Bertil Johanssons första råd att ta en stund och betrakta området.
– Jag brukar säga till de som jag utbildar i säker skogshantering att de måste tänka över situationen och titta på hur de ska göra och var de ska börja.

Att röja det drygt hektarstora stormdrabbade området i Morkarla på alla fallna träd kommer att ta uppemot en vecka med manuell huggning tror Bertil Johansson.
– Om det är besvärligt och man måste gå hit och dit och kliva och klättra tar det upp emot 20 till 30 minuter att fälla ett stormvält träd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!